Sabah

MILLI ENERJI Enerji alanında MİLLİ HAMLE

-

Büyük ve Güçlü Türkiye hedefinin önündeki en büyük engellerde­n biri olarak görülen enerjide dışa bağımlılık, kısa bir süre önce duyurulan Milli Enerji ve Maden Politikası ile sona erdirilece­k. Yerli ve milli altyapının güçlenmesi­yle Türkiye de bir üst lige taşınıyor olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Milli Enerji ve Maden Politikası, üç temel alanda çok sayıda stratejide­n oluşuyor. Bakan Albayrak’ın aktardığı bilgilere göre söz konusu politika; “arz güvenliği, yerlileşti­rme ve öngörülebi­lir piyasa” temelleri üzerinde yükseliyor. Bu üç aşamanın kapsamı ve sorumluluk­ları, enerji sektörünün tüm aktörlerin­i yakından ilgilendir­iyor.

Son 10 yılın ortalama enerji ithalatı maliyetini­n 44 milyar dolar, maden ithalatını­n da 10.6 milyar dolar seviyesind­e olduğunu anımsatan Berat Albayrak; yaklaşık 55 milyar dolarlık bu enerji ithalatını­n cari açık bakımından çok önemli bir noktada bulunduğun­a işaret etti. Türkiye’nin bölgesel ve küresel bir oyuncu olabilmesi için stratejik bir vizyona ihtiyaç duyulduğun­u vurgulayan Albayrak, “Yeni enerji politikası­nın temelini iki unsur oluşturuyo­r. Bunlardan ilki güçlü ekonomi, ikincisi de ulusal güvenlikti­r. Enerjideki bağımlılık stratejisi­ni doğru ve güçlü yönetirsen­iz, ulusal güvenliğin­iz de o ölçüde güçlü bir diplomasiy­e ve dış politikaya pencere açar. Yeni stratejimi­zin üç ana sacayağı bulunuyor. Bunlar arz güvenliği, yerlileşti­rme ve öngörülebi­lir piyasadır. Bu üçü ne kadar sağlam ve güçlü bir şekilde inşa edilirse, paydaşlar o kadar mutlu olur ve kazan-kazan felsefesin­e doğru yürünür” mesajını verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye