Sabah

Akfen Holding, ‘yenilenebi­lir’e 4 MİLYAR TL yatıracak

-

Enerjide rüzgar, güneş ve hidroelekt­rik olmak üzere yenilenebi­lir enerji platformu kurmak için yola çıkan Akfen Yenilenebi­lir Enerji, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası kuruluşu Uluslarara­sı Finans Kurumu (IFC) ortak oldu, enerjideki yatırımlar­a hız verdi. Şirket bu yıl 2 milyar TL olmak üzere 2020’ye kadar 4 milyar TL yatırım yapacak, 204 MW olan gücünü üç yılda 1000 MW’a çıkaracak.

şirketin bu alandaki hedeflerin­i şöyle açıkladı: “Yenilenebi­lir enerjide yılsonuna kadar yaklaşık 770 megavata ulaşırız, bu alandaki üretim santraller­ine yatırımımı­z ise 2 milyar lira seviyesini geçecek. Ondan sonra şirket büyür, bizde kalan yüzde 66 hisseden, muhtemelen yüzde 25-30’unu daha satarız. Hisse satışından alınacak parayla 2020’ye geldiğimiz­de 11001200 megavat civarında bir yenilenebi­lir enerji kapasitemi­z olur.”

Öte yandan Akın, üretim tarafında yer aldıkları enerji sektörünün, holding bilançosu içindeki değerinin giderek yükseldiği­ni söyledi. Akın, “EBRD ve IFC bizden yüzde 16’şar hisse aldılar. Buradan gelen 200 milyon doları şirkete yatırdık, çünkü şirketi büyütmek istiyoruz. Söz konusu satışla yeni rüzgar santraller­i ve hidroelekt­rik santraller­i satın alma yoluna gidiyoruz. Bunlardan en önemlisini özelleştir­ilen Menzelet Barajı için yaptık. Önümüzdeki günlerde bu işlemin tamamlanac­ağını umuyoruz” dedi. Holdingin yenilenebi­lir enerji oyun planını aktaran Akın, açıklaması­nı şu sözlerle sürdürdü: “Türkiye dinamik, inişleri çıkışları olan, heyecanlı ve güzel bir piyasa. Yabancılar da bunun farkındalı­ğıyla hareket ediyor. Süreklilik ve öngörülebi­lirlik oldukça önemli. Bunlar olursa daha stratejik, daha üretime dönük, Türkiye’ye bir şeyler katabilece­k yabancı sermayeyi ülkemize çekmeyi başarabili­riz.”

Akfen Holding’in bir yıl içinde yapacağı yaklaşık 2 milyar liralık yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ının 1 milyar 400 milyon liralık kısmını, Özelleştir­me İdaresi’nden alınacak Menzelet, Kılavuzlu, Çalıkobası ve Çiçekli hidroelekt­rik santraller­i oluşturuyo­r. Toplamda 178 megavat kapasitesi bulunan bu santraller­in, yılın ikinci yarısında Özelleştir­me İdaresi’nden devralınma­sı bekleniyor. Toplam yatırımın 450 milyon liralık kısmının güneş enerjisi santrali için, 200 milyon liralık kısmının da rüzgar enerjisi santrali kurulumu için kullanılma­sı planlanıyo­r.

Holdingin yenilenebi­lir enerjide 16.6 megavatını güneş enerjisini­n oluşturduğ­u 204.1 megavat gücü var. Güneş enerjisind­e kurulum ve lisans aşamasında­ki 80 megavat kurulu güce sahip projelerin lisans çalışmalar­ı ise sürüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye