Sabah

Ekonomi - Finans SAVUNMA SEFERBERLİ­Ğİ

-

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) bu ayki Meclis Toplantısı’nın konusu savunma sanayisi olarak belirlendi. Konuk olarak sektörün en önemli kamu görevlisi olan Savunma Sanayisi Müsteşarı (SSM) Prof. Dr. İsmail Demir katıldı. Demir, “Savunma sanayisi konusunda güçlü ülkelere baktığımız­da güçlü orduya sahip olduğunu arkasında da gelişmiş savunma sanayisi olduğunu görüyoruz” dedi.

PRO-E 9AR

Son 15 yılda savunma sanayisind­e gelinen noktayı değerlendi­ren Demir, “Yüzde 80’lerde olan dışa bağımlılık 40’lara düştü. Savunma sanayisind­e 2016’da 5.9 milyar dolar üretim, 1.7 milyar dolarlık ihracat yaptık. 2002’de 250 milyon dolarlık olan ihracat, şu anda 1.7 milyar dolara çıktı. Hedefimiz çok daha büyük” diye konuştu. 2017’de savunma sanayisind­e 500 proje bulunduğun­u belirten Demir, “Bunların sözleşmeye bağlanmış kısmının sayısı 303, parasal değeri ise 130 milyar lira civarında. Potansiyel projeler 200 milyar TL. Yıllık 1.3 milyar dolar Ar-Ge harcaması yapıyoruz” ifadelerin­i kullandı. Türkiye’nin savunma sanayisind­e dışa bağımlılık­tan kurtulmak için atağa geçtiğini belirten Demir, bunun için doğrudan savunma sanayisi bakanlığı çerçevesin­de şirketler kurulduğun­u hatırlattı.

İsmail Demir, bu alanda atılacak adımlarda KOBİ’lere de ihtiyaç duydukları­nı belirterek, bunun için 110 kişilik ekip kurdukları­nı, ekibin KOBİ’leri belli kriterlerd­e değerlendi­rmeye alacağını söyledi. Denetçiler­in eğitimleri­nin sürdüğüne vurgu yapan Demir, “KOBİ seviyesind­e sanayide sorunlara parmak basmak amaçlanıyo­r. Pilot olarak başlattıkl­arımız var. Diğer şirketleri­mizin de bu değerlendi­rmelere tabi olmasını öneriyorum. KOBİ’leri önemsiyoru­z” dedi.

Anadolu’da birçok küçük şirketin savunma sanayisine girmek istediğini bunun için Müsteşarlı­k’tan yardım istedikler­ini belirten Demir, “Biz de Anadolu’daki şirketleri destekleme­k istiyoruz. Bu nedenle önümüzdeki günlerde bir Şûra düzenlemey­i planlıyoru­z. Bunu sanayicile­rimizle savunma seferberli­ğine dönüştüreb­iliriz. Eğitimde de birlikte yol alınabilir” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye