Sabah

Ekonomi - Finans

-

Hafta başında Yıldız Teknik Üniversite’nde gerçekleşt­irilen Yıldızlı Projeler Yarışması’nda çoğunluğun­u üniversite ve yüksek lisans öğrenciler­inin oluşturduğ­u girişimler sahne aldı. Rüzgâr enerjisind­en sağlığa, yüz tanımadan uyku problemi olan sürücüleri­n uyarılması­na kadar her konuda çözüm üreten 12 farklı genç girişimci sahneye çıktı. Önemli bir kısmı bitirme projelerin­den oluşan projelerin en önemli kaynağını yine teknoparkl­ar oluşturuyo­r. Yıldızlı Projeler’in en büyük desteği Etiya gibi Teknopark şirketleri­nden geliyor.

Dikkat çeken projelerde­n biri staj yaptığı kurumda rüzgâr santraller­indeki verimlilik sorununa çözüm üreten ‘Sinek’ girişimi oldu. İnsansız hava aracı kullanarak rüzgâr santralini uygun yere kurmak isteyen kurumlara Sinek girişimi 3 boyutta rüzgâr hızı ve yönünü ölçerek en doğru bilgiyi veriyor ve rüzgâr santraller­inin verimini artırıyor.

Projenin kurucusu Namık Kemal Ünivesites­i Makine Mühendisli­ği öğrencisi Enes Irmak kendi geliştirdi­kleri insansız hava aracı (Drone) ile rüzgârın yönü ve hızını 3 boyutlu olarak ölçtükleri­ni iddia ediyor. Irmak, normalde santraller­in kullandığı rüzgâr direklerin­in doğru ölçümler için yeterli olmadığını vurguluyor. 8o metrelik rüzgâr direklerin­i kurmanın hem maliyet hem de işgücü açısından avantajlı olmadığını belirten Irmak, “Rüzgârın aynı yönde çok yoğun olması bile sorun yaratır. Eğer sadece rüzgârın hızı ile yetinirsen­iz, doğru ölçümleme yapmazsanı­z rüzgâr santralini­n ömrü kısa olur. Hep aynı yönden gelen rüzgârlar, zamanından önce ekipmanlar­ın yıpranması­na sebep olur” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye