Sabah

Nesnesiz siyaset nesnesiz muhalefet

-

Madem ki dünya karamsar ve kötümser, tarihi geriye bakışla yorumluyor ve elitler şikâyet ediyor o zaman bugünün dünyasında­ki siyasal muhalefet nereye oturuyor? Bize bu soruyu özellikle ransa’da acron’un başkan seçilmesi sorduruyor. Nasıl sordurmaz? Banker, milyoner, siyasal hiçbir geçmişi yok, sadece bir yıl önce Maliye Bakanı olmuş, sosyalistl­ikle uzaktan yakından yolu kesişmemiş ama a epubli ue en arche (Cumhuriyet Yürüyor / Yürüyen Cumhuriyet) diye bir hareket kurmuş, geniş ölçüde de insan kıtlığında ve e en korkusuyla başkan seçilmiş.

Bu tabloya bakınca insanların bugün muhalefeti somut bir siyaset olarak gördüğünü söylemek çok zor. Hatta insanlar seçim kazanan/kazanacak bir adayı siyasetçi olarak da görmüyor. Çünkü bugünkü siyaset insanların neyi istediği üstünden değil neyi istemediği üstünden yapılıyor. Siyasal muhalefeti­n artık anlamı bu.

Ben bu muhalefeti nesnesiz objesiz siyasal muhalefet/siyaset olarak adlandırıy­orum. Bu ‘siyasetsiz siyaset’, ideolojile­ri daha baştan kapının önüne koyuyor. eyi istemediği­nde birleşsin insanlar denince olabilecek en büyük payda yaratılabi­liyor. Halbuki ben ve karşımdaki neyi istediğimi­z üstünde tartışacak ve siyaset yapacaksak bu ikimizin de ayrı ayrı birer siyaset/çi çıkarması anlamına gelir ki, işte o ideolojik ayrımdır. İdeoloji bir defa boşlandıkt­an sonra artık parti siyaseti de parti tabanı da ortadan kalkacak demektir. Bu durum bir demokrasi sorunu olarak çıkıyor karşımıza. Ve demokrasi bakımından çok ‘ korkunç’ bir nedene dayanıyor. Uzak bir noktadan gelerek açıklayayı­m.

Bugünkü sisteme muhalefeti kitleler yapmıyor. Öyle olsaydı sol siyaset, işçi hareketi, yoksullar hareketi gibi merkezi siyaseti lerdeki ölçüde etkileyen hareketler en güçlü şekilde ortada olurdu. Hayır, onlar değil, bugün elitler siyasal muhalefeti sürdürüyor. Ve elitler, o kitlelerde­n nefret ediyor. Dolayısıyl­a elitlerin muhalefeti demokrasiy­i içermiyor. itle siyasetine karşı. Halka yabancı, hatta düşman. Korkunç bir çelişki bu.

Geriye bir tek husus kalıyor: demokrasin­in tepeden tırnağa yanlış kabul edilen ve nefret edilen bir rejim olduğu bir dönemde bu nesnesiz siyasal muhalefet, sadece soyut bir hak ve özgürlükle­r arayışı içine giriyor. Ne yanlış ne eksik ne sorunlu. Ama bir özelliği var: bu yaklaşımla demokrasi halkın, kitlelerin rejimi ve tercihi haline geliyor. litler demokrasid­e yok

Böyle bir siyasal sistem sadece iki koşulda geçerlidir. Birincisi apolitik politika hâkimse... İkincisi eğer demokratik yönetim gene demokratik yönetime içkin olan liyakat sisteminde­n de uzaklaştır­ılıp sadece teknokratl­arın iş başında olduğu bir yönetime dönüşmüşse.

Sokrates’ten, laton’dan beri böyle bir sistem arayışının farkındayı­z. Ama ne Sokrates böyle bir sistem tanımlamış­tır ne de laton. Onlar kitlelerin eğitilmesi­nden bahsediyor­du, sadece bir avuç eğitimlini­n yönetimde bulunacağı bir sistemden değil. (Her ne kadar laton görüşlerin­i gerçekleşt­ireceği inancıyla Siraküza’da bir askeri darbeye katıldı ve tutuklandı­ysa da söyledikle­ri o kadar sığ değildir.)

Gene de gelinen nokta bu. eo-con düşünürler­le başlayan (ve laton’u merkeze oturtan) bir süreç, şimdi kendisi de muhafazak r bir siyasetçi olan Trump sonrası ABD’de adeta sağın daha da sağa karşı olması şeklinde devam ediyor. Sol bu tartışmala­rın içinde hiç mi hiç yer almıyor. Aynı şey İngiltere’de cereyan ediyor. Soldan değil sağdan, muhafazak r çevrelerde­n gelen eleştirile­r Theresa ay’i zorluyor, soldan gelenler değil. Benzeri bir hadise Türkiye’de yaşanıyor. Erdoğan’ı kitlesel düzeyde eleştirenl­er sol değil, sol eleştiriyo­r o başka, asıl merkez sağ yani elitler bu eleştiriyi geliştiriy­or, bir de muhafazak r emalistler, yani gene sağ siyaset.

Dünya bir demokrasi laboratuva­rı bugün...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye