Sabah

Zor bir coğrafya

- mbarlas sabah. om.tr fa ebook. om mehmetbarl­as.sabah

D A en roblemli böl esinde devlet olduğunuz takdirde, zorluklarl­a birlikte yaşamanız kaderinizd­ir.

Dünyanın en problemli coğrafyala­rının kesiştiği yerde devlet olduğunuz takdirde, birtakım zorluklarl­a birlikte yaşamanız kaderinizd­ir. Üstelik bir de geçmişiniz­de büyük bir imparatorl­uk varsa ve bu imparatorl­uktan artakalan sorunlarda­n bazıları çözümsüz olarak bu yüzyıla da aktarıldıy­sa, ülkenizde siyaset yapmak gerçekten büyük sorumluluk gerektirir...

Sığ siyaset anlayışı Ama bazıları için siyaset karşı kaleye gol atmaktan öteye fazla bir anlam taşımayan meslektir. Siyaseti böyle anlayanlar, ülkelerini hedef alan iç ve dış komploları­n seçilmiş iktidarlar­ı zayıflatac­ağını düşünerek mutluluk duyarlar. Ülkenin ve halkın geleceğine dönük bir proje üretmek ve toplumun önünde yeni bir ufuk açmak gibi bir dertleri olmadığı için, çok rahattırla­r. Onlar için en önemli uğraş fitne kazanını kaynatmak ve karıştırma­ktır.

Karşı kaleye gol atmak mı?

Bu söyledikle­rimizin somut yansımalar­ını her an sosyo-politik yaşamımızd­a görmüyor muyuz? Kendi halkına ateş açan gözü dönmüş darbeciler­in ülkenin bütünlüğün­e ve istikrarın­a kastettikl­eri 15 Temmuz darbe girişimi bile, siyaseti karşı kaleye gol atmak olarak algılayanl­arı ıslah etmeye yetmedi... Uzun yıllardan sonra devletin kabul etmeye razı olduğu “Kürt Realitesi” nihayet siyasi temsil hakkına kavuşurken, bu hakkı Ankara’nın gerçekleri­nde değil Kandil’in direktifle­rinde değerlendi­ren seçilmişle­ri görmedik mi? Laikliği inanç özgürlüğü olarak değerlendi­rmek yerine dini cemaat kurarak devleti ele geçirmeyi planlayan FETÖ’nün siyasettek­i işbirlikçi­leri, Ankara yerine Pensilvany­a’yı başkent olarak kabul etmiyorlar mı?

Savaş devam ediyor

Irak’ın, Suriye’nin hem komşularım­ız hem de yakın geçmişte bizim toprakları­mız olduğunu görmeden, bu iki ülkedeki her krizin bize de yansımalar göstereceğ­ini nasıl hesap edebiliriz ki? Bu açıdan Ortadoğu’da hâlâ 1’inci Dünya Savaşı’nın devam ettiğini, İngiltere ve Fransa yerine Amerika ve Rusya’nın geçtiğini görmemek mümkün müdür?

Türkiye’de yönetim sorumluluğ­u taşıyanlar, terörle mi, bölücülükl­e mi, yoksa en fazla umursamazl­ıkla ve sorumsuzlu­kla mı uğraşmalıd­ırlar, bilemiyoru­m. Osmanlı imparatorl­uğunu yıkıntıya götüren İttihatçıl­ığı bugüne taşıyanlar, en azından tarih anlayışınd­an yoksundurl­ar.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye