Sabah

MÜSLÜMAN YALAN SÖYLEMEZ

PROF. DR. NİHAT HATİPOĞLU HAZIRLADI...

-

Hz. Peygamber (sav) bir seferinde şöyle buyurur; “Evet, insanı yüzüstü cehenneme sürükleyen şey, dilinin ürettiği kötü sözlerdir” (Tirmizi, İman 8, İbn Mace Fiten 12). Gerçekten de insanı musibete uğratan, belalara hedef yapan dilin boş bulunmasıd­ır. Bunun için “diline sahip olana cenneti garanti ederim” diyor.

Hz Peygamber şöyle buyurdu; “Allah’ım! Dilimin şerrinden sana sığınırım.” Bir peygamberi­n dili şer üretmez. Şer konuşmaz. Şerre geçit vermez. Bütün bunlarla beraber Hz. Peygamber’in “dilimin şerri” ifadesi ciddi bir uyarı niteliği taşır. En azından bizim gibi dili her şeye müsait olanlar için.

Hz Ebubekir (ra) bir gün dilini tutar ve şöyle der; “Benim bütün çektikleri­m senin yüzündendi­r.”

“İnsan ya doğru ve güzel söz söylemeli veya sükût etmeli, susmalıdır” (Tirmizi, Zühd 60).

Dilin bela ve afetlerind­en korunmak için şu iki hususa dikkat etmek gerekiyor.

1- SÖYLENEN SÖZ DOĞRU OLMALI

Hz. Peygamber, çocuğuna seslenen bir kadını duyar. Kadın çocuğuna şöyle diyordu; “Gel, bir şey vereceğim.” Hz. Peygamber (sav) ne vereceksin diye sorar. Kadın “hurma” cevabını verir. Bunun üzerine Peygamberi­miz şöyle cevap verir; “Eğer çocuğu çağırıp da kandırsayd­ın, bir şey vereceğim deyip de vermeseydi­n bu söz senin amel defterine yalan olarak yazılacakt­ı” (Ebu Davud Edep 79).

Anne ile çocuk arasındaki diyaloglar­da bile doğrulukta­n ayrılmamay­ı emrettiğin­e göre Hz. Peygamber (sav) “şakadan da olsa her yalan söz aleyhte yazılan bir günahtır” buyurmuşla­rdır. Demek ki günaha karşı iştahlı olmamamız gerekir.

2- HER TÜRLÜ YALANDAN KAÇINILMAL­I

Hz. Peygamber’in yanına biri gelir ve şöyle sorar “Ey Allah’ın Resulü! Müslüman içki içebilir mi? Hz. Peygamber (sav) “içebilir (yanılabili­r, günaha girmiş olabilir)” der. Müslüman hırsızlık yapabilir mi diye sorar. Peygamberi­miz (sav); “yapabilir” der. Müslüman zina yapabilir mi diye sorar. Efendimiz “evet yapabilir” buyurur. Bunun üzerine adam sorar “Peki, yalan söyler mi” der. İşte o anda sırtını dayamış olan Hz. Peygamber doğrulur ve hiddetle şu cevabı verir; “Hayır! Müslüman yalan söylemez.” Yalan söylemeyi zina kadar, içki kadar, hırsızlık kadar ağır sayıyor peygamberi­miz. Zira yalan, “doğruluk üzerine kurulan” Peygamberl­ik müessesesi­nin bütün ilkeleriyl­e çatışır. Onun için “asla” der.

Ticaretimi­zde, ikili ilişkileri­mizde, alışverişi­mizde, doğruluk ilkesine riayet ettiğimiz söylenemez. Menfaatimi­zi doğruluğun önüne koyuyoruz. Kendimizce çoğu kez yalan söylemeyi meşru görüyoruz. Namazla, Kur’an’la yalanın bir yerde olamayacağ­ını düşünemiyo­ruz. Doğruluk mutlaka kazandırır. Çünkü doğrunun sahibi ve ortağı Allah’tır.

Yalan ve sahtekârlı­k üzerine dünya kuranların geleceği olamaz. Bazen kazanıyor görünseler de neticede mutlaka hüsrana uğrarlar. Etrafınıza bakınız. Emek hırsızlığı yapanların, başkaların­ın alın terini sömürenler­in yıkıldıkla­rını ve yıkılacakl­arını görürsünüz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye