Sabah

DEAŞ sonrasının kavgası yaklaşıyor

- burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

Manchester ve Kabil’deki bombalı saldırılar­la geniş bir operasyon alanı olduğunu gösteren DEAŞ, Irak ve Suriye’de her geçen gün kan kaybediyor.

“ ila eti” kurduğu iddiasında olduğu topraklard­an sökülüp atılacağı artık aşikâr. Yine de yerini alacak rakiplerin mücadelesi arasında ömrünü uzatmaya çalışıyor.

Nitekim Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un SDG-YPG ile DEAŞ’ın anlaştığı yönündeki açıklaması önemliydi. Lavrov, YPG’nin açtığı koridorla Palmira’ya geçen DEAŞ militanlar­ının Rus uçaklarınc­a vurulduğun­u duyurdu. YPG bu anlaşma ile Rakka’yı daha az maliyetle ele geçirmeyi hedefliyor. DEAŞ ise militanlar­ını güneye, Hama ve Humus’a doğru yönlendirm­e isteğinde. Palmira yakınındak­i tepeleri ve barajı ele geçiren Esed birlikleri ise Deyr ez Zor’a doğru ilerliyor. Güneye kayacak DEAŞ militanlar­ının rejim güçlerine zorluk çıkarmasın­ı istemeyen Rusya da kaçan militanlar­ı vurdu.

Rusya-Esed cenahı halen Suriye sınırına ulaşmış olan İran destekli Irak Haşdi Şaabileri ile sınırda buluşma niyetinde. Nitekim Haşdi Şaabi sözcüsü Kerim el Nuri bu pazartesi günü “Suriye sınırına ulaştıklar­ını ve Suriye rejimi yanında DEAŞ ile savaşmaya hazır

oldukların­ı” açıkladı. Bu arada ABD, 18 Mayıs’ta el Tanf ilçesinde Esed’in konvoyunu vurarak güneyde, Ürdün sınırındak­i muhalifler­i koruyacağı­nı gösterdiği­ne göre tek ilerleme rotası olarak Deyr ez Zor geriye kalıyor. Böylece Musul ve Rakka operasyonl­arında sona doğru gidilirken Suriye-Irak sınırındak­i asıl (ABD, Rusya, İran) ve vekil güçler (Esed rejimi-Haşdi Şaabi ve YPG) arasındaki kapışma kızışıyor.

Hatırlayal­ım, DEAŞ ile mücadelede öne çıkan strateji hem Musul ve Rakka’nın düşürülmes­i hem de SuriyeIrak bağlantısı­nın koparılmas­ıydı. Bu hedefe yaklaşıldı­kça rakip güçlerin Deyr ez Zor’u ele geçirme kavgası büyüyor. Deyr ez Zor’un merkezini elinde tutan Esed güçlerinin sınırda Irak Haşdi Şaabi’si ile buluşması İran’ın Şii koridorunu tamamlamas­ı anlamına gelecek. Bunun İran’ı çevrelemey­i istediğini söyleyen ABD’yi rahatsız edeceği malum. İran’ın IrakSuriye- Lübnan hattında bir koridor oluşturmas­ı Hem İsrail hem de Körfez’i korkutan bir senaryo. Dolayısıyl­a Deyr- ez Zor’un kaderi sadece DEAŞ’ın Suriye’deki son kalesiyle ilgili değil. Suriye iç savaşına müdahil bütün güçleri (ABD, Rusya, İran ve Türkiye) yakından ilgilendir­iyor.

ABD’nin “Şii koridorunu” engellemek için sahip olduğu aparatlard­an PKKYPG’yi kullanmak isteyeceği düşünülebi­lir. Nitekim son dönemde ABD’nin PKK’nın İran kolu PJAK’ı da harekete geçirdiği konuşuluyo­r. 28 Mayıs akşamı Hakkâri sınırına yakın bir bölgede PJAK’la İran güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada iki İran subayının öldürülmes­i bu yeni gidişatın habercisi olabilir. Eğer bu yeni durum ABD’nin politikası­nın bir parçasına dönecekse PKK, türevleriy­le birlikte (YPG ve PJAK) İran-Esed ile ciddi bir gerilim-çatışma dönemine girmeyi kabullenme­k zorunda kalacak demektir.

Ancak ABD’nin PKK’yı İran’a karşı kullanma taktiğinin İran’ın vekillerin­i (Esed ve Haşdi Şaabi) durdurabil­mesi pek mümkün görünmüyor. Kaldı ki YPG, Suriye’nin kuzeyindek­i kantonları­nı Esed rejimi ve İran’ın dolaylı desteğine borçlu. Türkiye ile zaten savaşta olan PKK-YPG’nin bir de İran ile çatışmaya girmesi çok zor bir ihtimal.

ABD’nin silahlandı­rma konusundak­i aşırı desteğine rağmen YPG bütün bu yükleri taşıyamaya­cak bir aktör. Bu sebeple Trump’ın hem YPG’yi kullanma hem de İran’ı çevreleme politikala­rı ciddi revizyonla­ra ihtiyaç hissediyor. Aksi takdirde dönemsel başarısız taktikler olarak anılmaya mahk m.

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye