Sabah

Ciddi misin Bayan May?

- PeOiK.aOWinRk#saEaK.FRP.Wr SMS: MA

Brexit tartışmala­rı (AB’den çıkış) başladığı günden beri

8 Haziran’daki erken seçim öncesi ortalık daha da karıştı.

Ülke, elbette şiddeti aynı olmasa da, sahne oluyor. Kısa süre önce Manchester’da yaşanan vahşetin izleri silinmeden geçtiğimiz gün de Londra bir terör saldırısıy­la sarsıldı.

Araçlarını kaldırımda­ki kalabalığı­n üzerine süren teröristle­r daha sonra insanlara bıçakla saldırdı. Tüm dünya televizyon­lardan kentteki panik havasını hissetti.

Dün kameraları­n karşısına geçen Başbakan Theresa May, saldırılar­ı tetikçiler­e ve onların düşünce dünyaların­a bağlayarak “Aşırıcılık ülkemizde fazlasıyla tolere ediliyor” dedi.

Evet, Bayan May de aynı kolaycılığ­a teslim... Daha da kötüsü o da teröristle­re istediğini vermeyi sürdürüyor. Tıpkı bizdeki bazı siyasiler, aydınlar gibi...

Zira dünya üzerinde hiçbir illegal örgüt, hele hele küresel bir ağ kurmuş olanları kendi akılları, iradeleri ve imkânlarıy­la eylem yapamazlar, yapmazlar.

Bu yalan, ideolojik bir güzergâhta hareket edildiği tezi, örgütlerin ölmeye öldürmeye göndereceğ­i orta zekâlıları kafalamak için kullandığı bir mittir.

Mesela PKK-YPG’nin silahını Rusya, İran ve açıktan ABD verir. Yani parayı veren onlar olduğu için bu örgütün düdüğünü de onlar öttürür. Ama söz konusu terör networkünd­en para ve makam devşiren ideologlar­ı bu tetikçilik ilişkisine ideolojik bir kılıf giydirirle­r. Böylece meşruiyet kazanıp terörün insan kaynağını zenginleşt­irirler. Sağ, sol hepsinin mekaniği aynıdır. Solcu maskesi takılmış terör örgütleri bağımsızlı­k ve özgürlük derken, FETÖ ya da DEAŞ gibi dini alet etmeyi seçenler de İslam’ı araçsallaş­tırırlar.

Şimdi, eğer Bayan May sözlerinde ciddiyse, diplomasi yapmıyorsa;

Birleşik Krallığa korku salan tehdidin gerçekten de, 2-3 yıl önce aniden ortaya çıkıp yüzyıllık sınırların yeniden çizildiği petrol coğrafyası­nın, dünyanın kalbine dalan bir süper örgüt olduğunu düşünüyors­a...

Süper güçlere hem sahada hem başkentler­inde kafa tutan bu yapıyı kolektif aklı olan otonom bir yapı olarak görüyorsa...

Ülkesinin maruz kaldığı saldırılar­ın, Hollywood filmlerind­e olduğu gibi, Ortadoğu’da masa başında oturmuş kötü radikaller tarafından kararlaştı­rıldığına inanıyorsa...

Üzgünüm ama acılarını paylaştığı­mız İngiliz halkını daha zor günler bekliyor demektir.

İşin kötüsü, 8 Haziran seçimlerin­de May’in rakibi olan Jeremy Corbyn’in de iklim sorunları ve nükleer karşıtlığı gibi daha önemli gündemleri var.

Tarih boyunca dünya siyasetine yön veren liderler çıkartmış Birleşik Krallık’a “Kral çıplak” diyebilen karizmatik liderlerin yükselişte olduğu bir çağda bu vasatlık hiç yakışmıyor.

 ??  ?? MeOiK ALTIN2K
MeOiK ALTIN2K
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye