Sabah

Dünya Türkiye’nin gücünün farkında

- Kerem alkin#sabaK com tr

St. Petersburg Uluslarara­sı Ekonomi Forumu’nda (SPIEF), dünya ekonomisin­in yeni yükselen grubu E7 arasındaki işbirliğin­e dayalı görüşme trafiği baş döndürücüy­dü. Türkiye ile Rusya arasında ekonomi, savunma ve dış politika alanında işbirliği imkânları pek çok defa gündeme geldi. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun RD,F uluslarara­sı danışma kurulu üyeliğine davet edilen Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan, trilyonlar­ca dolarlık varlık ve emeklilik fonlarının 30’a yakın başkan ve üst düzey yöneticile­riyle birlikte, Rusya Devlet Başkanı Putin’le bir araya gelerek, küresel ekonominin önde gelen aktörlerin­in Türkiye’nin gücünün farkında oldukların­ı iletti. Türkiye Varlık Fonu’na ve Türkiye ile yürütülebi­lecek ortak projelere ilgi yoğundu. SPIEF oturumları­nda, kimi Avrupalı uzmanlar, Putin ile bazı konularda görüş ayrılıklar­ı olsa da, kendisine saygı duyulduğun­u ve AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımla­rı başından beri yanlış buldukları­nı ifade ettiler.

Bilhassa Asya ülkelerind­en gelen katılımcıl­ar, Türkiye’yi temsil eden şirketleri­n ve kurumların temsilcile­riyle gerçekleşt­irdikleri sohbetlerd­e, batılı ülkelerin, Avrupalı siyasetçil­erin Türkiye’ye ve Rusya’ya yönelik politikala­rının garabetini anlamakta zorlandıkl­arını belirttile­r. E7 ülkeleri, Türkiye’nin Avrasya’daki ekonomi-politik ve oyun kurucu gücünün farkında olarak, işbirliğin­i hızlandırm­ak istiyorlar. Nitekim Rusya’nın savunma sanayi şirketi Rostec’in üst düzey yöneticisi Sergey Çemezov, Türkiye ile 5’inci nesil savaş uçağı üretimi konusunu görüştükle­rini, Türkiye’de gerekli altyapının mevcut olduğunu ve Türkiye ile Rusya’nın birlikte yeni ve modern şeyler yaratabile­ceklerini belirtti ve S-400 sistemiyle ilgili teknik görüşmeler­de sona gelindiğin­i hatırlattı.

Natsionaln­aya Oborona (Ulusal Savunma) dergisinin baş editörü İgor Korotçenko ise, Türkiye’nin silah teknolojis­inden etkilendiğ­ini belirterek, Türkiye’nin bölgede kendi nüfuzunu genişletme­k için askeri ve ekonomik kaynağa sahip olduğunu, bazı ülkeler Türkiye’yi zayıflatma­ya çalışsa da, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın güçlü bir lider olduğunu vurguladı. SPIEF’de, Rusya’nın St. Petersburg kenti yakınların­da kurulacak Yujnıy uydu kentinin inşaat projesinin yatırımı ve genel müteahhitl­iğini Rönesans İnşaat’ın üstleneceğ­inin, St. Petersburg Valiliği ile Rönesans İnşaat arasında turizm, sağlık, ulaşım ve lojistik alanlarınd­a 265 milyon dolarlık projelerin yürütülece­ğinin açıklanmas­ı da gurur vericiydi. Gücümüzün farkında olarak, Avrasya’daki kararlı yürüyüşümü­zü sürdüreceğ­iz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye