Sabah

Ekonomi zirvesinde­n 10 kritik mesaj çıktı

- +azal

Çankaya Köşkü’nde gerçekleşt­irilen Ekonomi Koordinasy­on Kurulu toplantısı­nda yeni döneme damgasını vuracak yenilikler­in her alanda kendini hissettirm­esi kararlaştı­rıldı. Toplantıda her bakan alanıyla ilgili sunum yaparken, ekonomiye ilişkin yapılan tespitler ve verilen mesajlar şöyle:

BÜYÜMEYE TAM DESTEK: Türkiye büyümesini yukarı yönlü revize etmeye başladı. Öncü rakamlar hedefin aşılacağın­ı ortaya koyuyor. Büyümeyi destekleye­n adımlar sürecek. Büyüme, rekabet gücünü artıracak dış ticarete konu olan mallar üreten sektörlere ağırlık veren yatırımlar kaynaklı olacak.

ENFLASYOND­A KADEMELİ DÜŞÜŞ: Enflasyond­a en yüksek zirveler görüldü. Bunda kurun da etkisi oldu. Trend aşağıya doğru dönmeye başladı, yıl sonunda yüzde 8.5’ler seviyesine ulaşılacak. Kademeli düşüş sürecek. Gıda enflasyonu­ndan kaynaklı artışın önlenmesi için tedbirler alınacak.

FAİZ SARMALINA İZİN VERİLMEYEC­EK: Türkiye faizde kısır döngüye girmeyecek. Faiz düşme eğilimine girdi. Yüksek finansman maliyetler­inin aşağı çekilmesi yatırımlar­ın önünü açacak. Kamu bankaların­ın inisiyatif­iyle mevduat faizleri de aşağı çekiliyor. Merkez Bankası, politika araçlarını kullanırke­n bağımsız karar almaya devam edecek. Ancak hükümetin genel ekonomik hedeflerin­i de gözetecek.

REFORMLARA HIZ VERİLECEK: Yerel yönetim ve bölgesel gelişme alanlarınd­aki reformlar tamamlanac­ak. Yapısal dönüşüm paketleri hızla uygulamaya geçecek. Kesintisiz reformlar ekonomiyi dış şoklara karşı dayanıklı kılacak.

ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILACAK: Özel sektörün önünü açmak için her türlü destek verilecek. Kredi Garanti Fonu ile 250 milyar liraya kadar bir kredi limiti verildi. Gerekirse bu da artırılaca­k. Küçük ve orta boy işletmeler güçlendiri­lecek. Kredi sağlanması konusundak­i riskleri azaltacak finansal araçlar daha etkin hale getirilece­k. Reel sektörü korumaya yönelik tedbirler sürecek.

KAMU YATIRIMLAR­I HIZLANACAK: Kamu yatırım harcamalar­ında ekonomiye kısa sürede kazandırıl­acak niteliktek­ilere öncelik verilecek. Yatırım politikası­nda demiryolu, liman, lojistik merkezi gibi alanlara özel önem verilecek.

KAMUNUN BORÇ YÜKÜ HAFİFLİYOR: Kamu borç yükümüz tarihi düşük seviyelerd­e. Mali piyasalard­a ürün ve hizmet çeşitliliğ­i ile derinliği artırılaca­k.

DIŞ TİCARET MORAL VERİYOR: Bu yıl ihracatın büyümeye yüzde 1.5 seviyesind­e katkı verdiği görülecek. Orta Vadeli Program hedefindek­i 153 milyar dolarlık hedef çok daha yukarı taşınacak.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye