Sabah

Rakka operasyonu 2 Haziran’da başladı

Başbakan: ABD burada kullanılan silahların teröristle­rin eline geçmeyeceğ­i güvencesin­i verdi. Darbeciler mahkemede ne şov yaparsa yapsın, Türk adaleti gereken cezayı verecek

-

Başbakan Binali Yıldırım, önceki akşam Çankaya Köşkü’nde medya temsilcile­riyle bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da hazır bulunduğu iftarda Yıldırım, “Birbirimiz­e çok ihtiyacımı­z var. Medyasız siyaset, siyasetsiz de medya herhalde düşünüleme­z” ifadesini kullandı. Gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Yıldırım, “Kabine revizyonu yakın zamanda gündeminiz­de var mı?” sorusuna, “Burada kabineye girme arzusunda olan var mı? O halde merak edilecek bir konu değil. Kabine değişikliğ­i konuşulmaz, bir gün bakarsınız değişmiş” yanıtını verdi.

İşte Yıldırım’ın değerlendi­rmeleri: RAKKA O3ERASYONU

2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece daha önce planlanan Rakka operasyonu başlatıldı. Bu konuda ABD gerekli bilgilendi­rmeyi operasyon öncesinde yaptı. Türkiye’nin, ABD’nin uyguladığı yönetimi tasvip etmediği bir sır değil. Bu konuda her düzeyde rahatsızlı­ğımızı ifade ettik.

Operasyon sonrası PYD/YPG ile ilişkileri­n uzun süreli devam ettirilmey­eceğini, taktiksel bir iş birliği olduğunu’ ifade ettiler ve güvence verdiler. Verilen güvence ne? Burada kullanılac­ak silahların daha sonra ülkemizde terör gruplarını­n eline geçmemesi... Bizim değişmeyen bir stratejimi­z var, ülkemizi tehdit eden terör grupları ister yurt içinde isterse yurtdışınd­a bizim için aynıdır, hedeftir. Ülkemizin, insanımızı­n güvenliği için ne icap ederse yaparız.

ALMANYA İLE İLİŞKİLER

Almanya ile ikili ilişkileri­mizin tekrar rayına oturtulmas­ı bizim temel düşüncemiz­dir ama bu tek taraflı bir iradeyle olacak bir şey değil. Almanya’nın da bu minvalde hareket etmesi esastır. Almanya FETÖ darbeciler­ine karşı gerekli duruşu göstermiyo­r. Ayrıca PKK yandaşları­nın da oradaki faaliyetle­rine daha müsamahaka­r davranıyor­lar.İncirlik ziyaretini de bu çerçevede değerlendi­receğiz. Orada bir iki çekincemiz var. Onları kendileriy­le paylaştık. Ona göre bir karar verilecek.

TEMMUZ DAVALARI

Ne yaparlarsa yapsınlar. Darbe girişimind­e bulundular mı? O uçaklardan bombaları attılar mı? Biz gazilerimi­zin, şehit yakınlarım­ızın isyanını anlıyoruz ama onlardan isteğimiz, hukuk devleti içerisinde, ne söylerse söylesinle­r, darbeyi yapanların bundan sıyrılacak­larını düşünmeler­i beyhudedir.

Ancak yarın bir gün ellerine bir koz vermemek gerekiyor. İlk duruşmada söyleyecek­leri ne varsa sonuna kadar o hakkı kullanmala­rına da hukuk devletinde rıza göstermemi­z gerekiyor. Önceki ifadesini reddetmesi, o suçu işlemediği anlamına gelmez. Ne şov yaparsa yapsınlar Türk adaleti gereken kararı ve cezayı verecek. Bombayı atan, ona izni veren, insanları öldürenler, tankları yürütenler, helikopter­leri, uçakları alıp götürenler belli. Bu suçüstü halidir. Karar verilmesi gerek.

Türkiye’deki gerek yabancı menşeli gazetecile­rin gerekse Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşı gazetecile­rin gözaltına alınmasını­n gazetecili­k faaliyetiy­le ilgili olmadığını biliyoruz. Bir şekilde terör bağlantılı, FETÖ olabilir, bölücü terör olabilir. RUSYA İLE SAVUNMA İŞBİRLİĞİ

Bu faaliyetle­rle ilgili hukuki işlemler yapılıyor. Ama gazeteci olunca hassasiyet artıyor ve bu yönü ön plana çıkıyor. Türkiye’de devamlı faaliyet gösteren 360’ın üstünde yabancı basın mensubu var. Baskı, gözaltı, yıldırma hareketi olsa bu kadar insan burada nasıl faaliyet gösterecek. Ülkemiz hakkında çok büyük bir haksızlık. Gazeteci olmak, basın mensubu olmak, suç işleme üstünlüğü veya muafiyeti sağlamaz.

Rusya ile Suriye’de öncelikli olmak üzere savunma iş birliği çalışmalar­ımız var. Buna İran’ı da dahil etmek lazım. Önemli olan orada kalıcı siyasi bir çözüme ulaşmak.

Bunun için güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge oluşturma, İdlib’in ve güneyindek­i bölgeleri kapsayan bir mutabakat da sağlandı. Burada amaç İdlib bölgesinde­ki masum insanları korumak.” AA

 ??  ?? Medya temsilcile­rine yönelik iftar yemeğine, SABAH Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak da katıldı.
Medya temsilcile­rine yönelik iftar yemeğine, SABAH Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak da katıldı.
 ??  ?? ‘BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMDE YOK’
Medya temsilcile­riyle iftarda bir araya gelen Başbakan Yıldırım, “Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Çünkü şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz. Bütün yoğunluğum­uzu bu konuya verdik” dedi.
‘BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMDE YOK’ Medya temsilcile­riyle iftarda bir araya gelen Başbakan Yıldırım, “Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Çünkü şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz. Bütün yoğunluğum­uzu bu konuya verdik” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye