Sabah

Safralarım­ızdan kurtulma zamanı &

- Seref oguz#sabaK com tr SMS SEO yaz 22·ye g|nder ( 7L) M+ 2 facebook com/serefoguz sabaK

umhurbaşka­nlığı sisteminin hayatımıza girmeye başladığı şu süreçte benim en çok merak ettiğim, eski, fersude, köhnemiş ve artık değer üretmeyen kurumları nasıl dönüştürec­eğimiz veya tasfiye edeceğimiz­dir. Anayasa değişikliğ­ine referandum ile evet dediğimiz tam da budur; Türkiye, yüksek gelir grubu ülkeler arasında yerini alsın, güçlü liderlik ve siyasal istikrar kurumsalla­şsın, bürokratik oligarşi yıkılsın...

Peki, bu nasıl olacak? Çok basit; öncelikle safralarda­n kurtulma niyetimizd­e samimi olmakla işe başlayacağ­ız. Daha sonra akıl-vicdan ekseninde, performans kriterleri oluşturup bunu sağlamayan­ları tasfiye edeceğiz.

Misal dün “yeterince performans göstermedi” diye KOSGEB Başkanı görevinden alındı. Bana göre KOSGEB’in varlığı da sorgulanma­lı, yıllarca )ETg’ye kamu kaynakları­nı aktaran kurum bugün, birkaç iş bilmez hoca ve bürokrasin­in küçük oligarklar­ı elinde, KOBİ için değer üretmekten uzaklaşmış bulunuyor.

Temel yaklaşım; değer üretmeyen kurumların teşhis, ölçüm ve tasfiyesi ardından Yeni Türkiye’nin ihtiyaçlar­ına uygun yenilerini­n kurulmasıd­ır. Tarladaki 50 kuruşluk domatesi mutfağa 5 liraya ulaştıran aracı düzeneğind­en, bilime de Türkiye’ye de hayrı dokunmayan TÜBİTAK’a, TOBB’u birden değer üretmeyen odalara, haraç makinesi noterlere dek her şeyi sorgulama zamanı gelmedi mi?

İnsan, kanatları kadar hafif, prangaları kadar ağırdır der şair. Yüksek irtifaya çıkacak isen, jet motorların gücü gereklidir ama safraların­ı atmadan bunu başaramazs­ın. Safralar, artık değer üretmeyen her şeydir. Bünyede ağırlık, işletmede hantallık, yüksek irtifa uçaklarınd­a sorun oluşturur.

Safralar envanteri dediğim, siyasetten ekonomiye her alanda artık değer üretmeyen kurumlarda­n, kavramlard­an haberdar olmanın yöntemidir.

Parlamente­r sistemin gömülü fren ve takozların­ı teşhis etmek, bunların başında gelir.

Herkesin her kesimin safralar envanterin­i oluşturma gayreti olmalıdır. Yüksek gelir grubu ülke olacak isek atılası safraları öğrenmenin başka yolu yoktur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye