Sabah

Meslek etiği ve reklamcılı­k!..

-

Faruk Bildirici, Hürriyet Okur Temsilcisi ve Akil Adamı olarak, ne zamandır aslan lar gibi bir meslek etiği savaşı veriyor..

Önce birbiri ardına “Davetli” olarak dün yanın dört bir yanına gitmenin ve davet li olduğunu açıklamada­n yazılar yazmanın hem meslek ahlakına, hem de Doğan Yayın Gurubu ilkelerine aykırı olduğunu yazdı. Destekledi­m. Çünkü en akıl almaz, bu ülke okuru için ilginçliği nerdeyse sıfır olaylar başta yığınla davet yapılıyor, nedense o konu ile doğrudan ilgili muhabirler değil, ille de köşe yazarları götü rülüyorlar­dı. Hürriyet’in spor servisinde tonla adam varken, bir futbol maçına çağrılan köşe yazarı oluyordu mesela.

Bildirici, son olarak sos yal medyayı kullanarak gittikle ri, gördükleri, kaldıkları yerleri takipçiler­ine ballandıra ballandı ra anlatan Hürriyet mensupları­nı isim vererek uyardı. “Hürriyet Yazarı sıfatı ile bunları yap manız, reklama girer” dedi.

Bir tartışma başladı. Başlatan da Hürriyet’in kendi yazarları oldu. Hala sürdürüyor­lar. İddiaları.. “Bir kişi, meslek dışı hobisini istedi ği gibi kullanır. Sosyal medya hesapları da onundur. Hürriyeti ilgilendir­mez..” Aralarında­ki tartışmaya girmeye pek niyetim yok. Yalnız geçen hafta oku duğum bir haberi nakle deceğim.. Günaydın’da Mert Vidinli yazdı. “Geçtiğimiz gün lerde ünlü bir model/ sunucu arkadaşıml­a oturmuş laflıyoruz, bir birimize tatil prog ramlarımı zı anlatıyo ruz. Temmuz ayında, sezo nu Mikonos’la açacağını söylüyor. Adadaki ünlü bir beach club, İstanbul’daki bir halkla ilişkiler şirketi üzerinden kendisiyle irtibata geçmiş. Güzel modeli, açılış haftası boyunca misafir etmek istiyorlar­mış. Kendisini açılış partisinin özel konuğu olarak davet etmişler ve sosyal medyadan payla şım yapmasını talep ediyorlarm­ış. Vallahi çok akıllıca... Bizim Bodrum/Çeşme mekancıla rından daha hızlı bir manevrayla bu işe giriş miş Mikonoslul­ar. Yerli ünlüler, yaz boyu bu tarz teklifler alacak ve Komşu’dan para kaza nacaklar. Bakalım başka kimler Yunan top raklarının yolunu tutacak...” Şimdi bir sorum var.. Siz böyle bir tatil yöresinin patronu olsanız, gazeteye ver diğiniz iki resim, iki satır yazıyla mı daha etkiler siniz insanları, yoksa Soysal Medyadaki hem de canlı, sesli, hareketli videolar la “Yaşanmışlı­k” görüntüler­ini mi ter cih edersiniz?. O hesabın sahi bi ünlü biriyse, bin lerce takipçisi varsa ve de onu davet etmek, bir gazeteye santim sütun hesabı milyon liraya ilan ver mekten çok ucuza geli yorsa, hele!.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye