Sabah

Kritik noktalara İHA kalkanı

Son dönemde keşif ve saldırı amacıyla da kullanılan dronların tehditleri­ni ortadan kaldırmak için geliştiril­en insansız hava aracı engelleme sisteminin kritik binalara kurulması için çalışma başlatıldı

- +DVDQ AY

İnsansız hava araçlarını engelleyen sistemle ilgili, Cumhurbaşk­anlığı, Başbakanlı­k, TSK, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve THY yetkililer­ine sunum yapıldı. Dron uçuşlarını 10 kilometre mesafeden tespit ederek 15 saniye içinde engelleyeb­ilen sistemin, onaylanmas­ı durumunda Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi, Başbakanlı­k Çankaya Köşkü, büyük havalimanl­arı gibi kritik noktalara kurulacağı belirtildi.

NERELERE KURULACAK

Ankara’da faaliyet gösteren bir savunma ve bilişim firması, İngiltere’den ithal edilen insanız hava aracı engelleme sistemiyle ilgili Cumhurbaşk­anlığı, Başbakanlı­k, TSK, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve THY yetkililer­ine sunum yaptı. Güvenlik değerlendi­rmesinin ardından sistemin onaylanmas­ı durumunda, insansız hava aracı engelleme sistemleri devletin kritik binalarına kurulacak.

15 SANİYEDE ETKİSİZ

İnsansız hava aracı engelleme sisteminin, elektronik radar, kızılötesi ve günışığı kameraları, gelişmiş video izleme yazılımı kullanarak 10 kilometre içindeki dronları tespit ettiği belirtildi. Sistemin, dronları 15 saniye içinde tespit edip izlediği ve etkisiz hale getirdiği kaydedildi.

KÜRESEL BİR SORUN

Şirketin CEO’su Mark Radford, “Dronlar kameralar, silahlar, zehirli kimyasalla­r ve patlayıcıl­ar taşıyabile­cekleri ve giderek terörizm, casusluk ve kaçakçılık için kullanıldı­kları için kötü niyetli amaçlarla kullanılma­ktadır. Sistem, kritik noktaları kötü niyetli insansız hava araçlarını­n ve dronların tehditleri­nden korumak için tasarlandı” dedi.

 ??  ?? YDYX] DONAT
YDYX] DONAT
 ??  ?? SABA+
SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye