Sabah

Kaybeden Müslümanla­r, peki ya kazananlar?

- okan muderrisog­lu#sabah com tr SMS OM yaz ’ye gönder TL MH MESAfacebo­ok com/okanmuderr­isoglu

MaaleseI kaybeden yine Müslümanla­r! Küresel aktörlerin kurguladığ­ı, Ortadoğu’da kendi halklarınd­an kopuk yönetimler­in oyunculuğu­nda devam ettirilen bu gerilim senaryosu, artık çatışmanın eşiğine de geldi. Çeşitli vesilelerl­e ifade ettiğimiz gibi bölgemizde, “me]KeS ve etnik temelli bölünmenin düşük

yoğunluklu savaş” düzeyinde sürmesi, ülkeler arasındaki güven köprülerin­in yıkılması isteniyor. Bu bölünmüşlü­k, Batı blokundaki savaş endüstrisi ve finans sektörü için fırsatlar üretiyor. Üstelik bölünme sadece Sünni-Şii ayrımına dayalı da değil artık. Sünni ülkeler de -son Katar krizinin gösterdiği şekliyle- alt gruplara ayrılmakta.

Öteden beri söylediğim­iz husus ise bu bölgenin kendi kaderini kendisinin tayin etmesi, farklı hesapları olan yabancı güçleri sahaya sokmaması gereği. Aslında bunun için biraz da geç. Suriye’nin durumu ortada. Ülke, üçüncü taraflar ve maşalarla fiilen parçalanmı­ş halde ve ateşkes çabalarına rağmen değişik etnik-inanç grupları arasındaki derin yaralar da kolay kolay kapanmayac­ak. Suriye’yi bir arada tutma adına geliştiril­ecek zoraki planlar ise Şam’ı sürekli müdahaleye açık bırakacağı gibi komşu ülkeleri de güvenlik stresi altında tutacak.

Tahran’da yaşanan terör saldırısı, yakın coğrafyamı­za ilişkin örtülü operasyonl­arın açık ipuçlarını veriyor. TahranRiya­d ekseninde tansiyonun daha da artacağınd­an kuşku yok. Bunun petrol fiyatları ve silahlanma yarışına etkisini de gözden uzak tutmamak gerek. Eski ABD Başkanı Obama döneminde İran’la sağlanan mutabakatı­n içinin boşalmakta olduğu da bir gerçek. İran’ın, sözde terörle mücadele doktrinini­n de -kınadığımı­zbu terör saldırısın­dan etkilenece­ğinden,

“vekalet savaşların­ın” bir başka düzlemde yoğunlaşac­ağından da söz etmek mümkün.

Mesele o ki gerginlik kontrolden çıkıp, İslam dünyasının iki büyük devleti arasında bir sıcak çatışmaya dönüşmesin! Bugün kimsenin göze alamayacağ­ı bu ihtimal, “akıl tutulması” ile malul Ortadoğu liderlikle­ri düşünüldüğ­ünde yine de ciddi.

Türkiye’nin, bölgesel savaşlar ve bölünme planları karşısında güçlü ve istikrarlı bir yönetime sahip olması, bugün ortaya çıkan -bizlerin çoktan öngördüğüs­omut olaylar nedeni ile çok önemli. Onun için, sistem reformunun gerekliliğ­ini anlatmaya çalıştık. Biz de duyarlı olmak, kardeşlik hukukumuzu pekiştirme­k, demokratik reform çizgisinde ilerlemek, ekonomik canlılığı korumak zorundayız.

Son olarak, bütün bu olup bitenlerde­n -şimdilik- avantajlı çıkan sadece İsrail. Arap dünyası bölündü, askeri kapasitesi kalmayan ve eskisi kadar tehdit üretmeyen Suriye dağıldı, İran yönetimi ABD’nin açık hedefi haline geldi, Irak bitti, Mısır rejimi yedeğe alındı, Türkiye ile ilişkiler bir şekilde yoluna konuldu. g]etle Dikkat, dikkat, dikkat! Gün, etrafımızd­a olup bitenden ibret alma, birlik ve beraberliğ­imizi koruma günü, hesaplaşma günü değil.

 ??  ?? Okan
Okan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye