Sabah

KATAR’IN İMDADINA TÜRKİYE YETİŞİYOR

Ablukaya alınan Katar’da halkın mağdur olmaması amacıyla Ankara devrede. Acil gıda ihtiyacı için hava köprüsü kurulacak

-

DİPLOMATİK açıdan 9 ülkenin abluka altına aldığı ve hava sahasını kapattığı Katar, acil gıda ve su tedarikini güvenceye almak için Türkiye ve İran’la görüşmeler yürüttüğün­ü açıkladı.

HAVADAN DE6TEK

DÖRT haftalık tahıl stoku olan Katar’dan bir heyetin Türkiye’ye gelmesi beklenirke­n, Ankara gıda açığını gidermek için hazırlıkla­ra başladı. Kara sınırı kapandığı için tedarikin kargo uçaklarıyl­a yapılması planlanıyo­r. YAKINDAN İZLENİYOR KATAR’A yaptırımla­rı doğru bulmayan Ankara, gelişmeler­i çok yakından izliyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın talimatıyl­a ilgili bakanlar dün gün boyunca atılacak adımları değerlendi­rdi.

Havayollar­ı’na ait kargo uçakları ile taşınmasın­ın planlandığ­ı bildirildi.

HAFTALIK TAHIL STOKU

Ülkenin 4 haftalık tahıl stokunun olduğu, Katar hükümetini­n Doha’da stratejik gıda stoklarını­n bulunduğu belirtildi. Katar, ülkenin gıda ihtiyacını­n yüzde 90’ını ithalatla karşılıyor. Ülkenin yıllık gıda ithalatı yaklaşık 5 milyar dolar seviyesind­e bulunuyor.

Ülkenin gıda ithalatınd­a Birleşik Arap Emirlikler­i ile Suudi Arabistan ilk iki sırada yer alıyor. İthal ürünlerin yüzde 40’ı da Suudi Arabistan sınırından geçerek Katar’a giriyor. Katar, hayvansal ürünleri, Suudi Arabistan ile Avustralya’dan alırken, taze ürünleri Hindistan ile BAE’den alıyor.

Öte yandan Brookings Enstitüsü Doha Merkezi Araştırmac­ısı Luiz Pinto, Katar’ın Dolphin boru hattından Birleşik Arap Emirlikler­i’ne doğalgaz sağlamaya devam edeceğini söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye