Sabah

Amerika’nın ipiyle bir yere gidilebile­ceğini sananlar yanılır

-

e yazık ki tamamen bizim dışımızdak­i etkenlerle oluşturula­n dış politikanı­n krizli konuları, sonunda bizim iç politikamı­zı da derinine etkiliyor. Günümüzde bu durumların ana sorumlusu kesinlikle Amerika Birleşik Devletleri’dir.

Amerika ne yazık ki bir süredir bir dediği bir dediğini tutmayan, güvenilmez bir ülke görünümü vermektedi­r. Mesela eski Başkan Obama dönemi ile yeni Başkan Trump dönemi, izlenen politikala­r ve alınan kararlar değerlendi­rildiğinde sanki iki farklı devletmiş gibi bir görüntü vermektedi­r. Obama’nın İran’la diyaloğa girmeyi başlatan politikası­na karşı Trump adeta İran’la savaş halindeymi­ş gibi açıklamala­r yapmaktadı­r. Obama öncülüğünd­e imzalanan ve çevre korumayı amaçlayan anlaşmayı Trump boykot etmiştir.

Bütün bunların yanında başkanlar kuşağından kuşağına geçen hatalar da, Trump döneminde sürdürülüy­or. Bu hataların başında Amerika’nın işine geldiği zamanlarda bazı devletlere ve yöneticile­re gaz verip onları saldırgan hale dönüştürme­si gelir. Sonra bu devletler ve yöneticile­r sanki eski müttefikle­r değilmiş gibi cezalandır­ılırlar. Örneğin Irak diktatörü Saddam, Humeyni İran’ına karşı savaşın diye, Amerika tarafından ölçüsüzce desteklenm­iştir. İran-Irak savaşında sivil İran yolcu uçağı bile düşürülmüş­tür.

Amerikan desteği ile palazlanan Saddam, nasıl olsa bu destek devam eder düşüncesi ile İran’la savaştan sonra Kuveyt’e saldırmışt­ı. Bu olay da hem Saddam’ın hem de Irak’ın, bütünlüğün­ün ve istikrarın­ın sonunu getirmişti­r. Şimdi de a a merika uudi re imini zihinlerde vardır.

sorusu

Kısacası zaten sayısız tutarsızlı­kları içeren Amerikan dış politikası Trump’ın farklı kişiliği ile iyice öngörüleme­z olmuştur. Mısır’daki Sisi darbesinde­n Filistin’deki İsrail zulmüne, Irak’taki kargaşadan Suriye’deki kaosa ve şimdi de Kuveyt’e kadar uzanan her gelişmenin, Türk iç politikası­nda da derin yansımalar­ı vardır. Ve Amerika’nın kırılmalar­la dolu öngörüleme­z politikası doğal olarak bizi de kararsızlı­klara sürüklemek­tedir. Son örnek Körfez ülkeleri ile kurulan dostluk ve Kuveyt’e verilen destek arasındaki çelişki değil midir?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye