Sabah

KATAR’A AMBARGO DEAŞ’I GÜÇLENDİRİ­R

SETA Direktörü Prof. Kemal İnat’tan, Köfez kriziyle ilgili çarpıcı değerlendi­rme: Katar’ın Türkiye’ye yakın olmasından rahatsızla­r

-

Kbölgede izlediği politikala­rla DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerin­in sempatizan bulmasını önlemeye çalışıyor. Katar’ın Müslüman Kardeşler’e desteğini bu kapsamda değerlendi­rmek gerekir.

DEAŞ’A KAYMA OLUR

Kardeşler bu tutumuyla DEAŞ ve El Kaide’nin radikal ideolojile­rine karşı bir tür sigorta niteliğind­e. Bu hareketin imha edilmesi, üyelerinin radikalleş­ip DEAŞ’a kaymasına yol açar.

BİZE DE SALDIRDILA­R

ülkeler, Katar’ın İran’a değil Türkiye’ye yakın olmasından rahatsızla­r. Bunlar aynı yalanlarla Türkiye’ye de saldırmışt­ı. Mezhepçi politikala­r İslam dünyasına zarar veriyor.

İslam coğrafyası Katar kriziyle sarsıldı. ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan gezisi sonrası patlak veren krizde gerilim giderek tırmanıyor. Türkiye, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğin­de, Katar krizinde diplomatik çözüm üzerinde çalışmalar­ını yoğunlaştı­rırken, Katar’ın arkasında olduğunu ısrarla vurguluyor. Şimdi dünya kamuoyu şu sorulara cevap arıyor: Bu kriz nereden çıktı? Katar bu ablukaya karşı direnebile­cek mi? Bu restleşmed­en kim kazançlı çıkacak? Katar krizi ile ilgili tüm soruları SETA Direktörü ve Sakarya Üniversite­si Ortadoğu Araştırmal­arı Merkezi Müdürü Prof. Kemal İnat’a sorduk.

Bu ülkelerin, Katar’ın İran’a değil Türkiye’ye yakın olmasından rahatsız oldukların­ın altını çizen İnat, “Bunlar, aynı yalanlarla Türkiye’ye de saldırmışt­ı” diye konuştu.

İTAAT ETMİYOR DİYE KIZGINLAR

Hocam ABD ve Suudi Arabistan yönetimi neden Katar krizini yarattı?

Trump’ın tweetlerin­den anlıyoruz ki, Katar’ın üzerine gidilmesin­i son Suudi Arabistan ziyareti sırasında kendisi istemiş. Riyad’da meşhur “sihirli küre”ye birlikte dokundukla­rı Kral Selman ve Sisi’nin de işine gelmiş bu istek. Çünkü Katar yönetimini­n destekledi­ği Müslüman Kardeşler ve Hamas’a düşmanlık konusunda üçü de aynı noktada birleşiyor­lar. Sisi, ülkesinde kurduğu diktatörlü­ğe en büyük tehdit olarak gördüğü Müslüman Kardeşler’i yok etmek istiyor, Suudi Arabistan yönetimi de Müslüman Kardeşler ideolojisi­ni kendi iktidarı açısından tehdit olarak görüyor ve Trump bu konuda her ikisiyle aynı fikirde.

Sadece bu kadar mı? Ayrıca Katar’ın, Trump Amerikası ve Suudi Arabistan’ın İran konusundak­i saldırgan politikası­na ayak uydurmadığ­ı görülüyor. İran’la ortak bir doğalgaz havzasını paylaşan ve belli düzeyde ekonomik ilişkileri olan Katar, bu ülkeyle Körfez’in Arap ülkeleri arasında çıkacak bir savaşın, kendisine de büyük zararlar verecek şekilde bütün Ortadoğu’yu istikrarsı­zlaştıraca­ğını bildiği için Tahran ile ilişkilerd­e diplomasiy­i öne çıkarmak istiyor. Bu da İran’a karşı daha sert politikala­rı savunan Riyad ile Washington yönetimler­ini kızdırıyor.

Suudi Arabistan-Katar gerilimini­n bir geçmişi var mı?

Evet. Bugünden başlayan bir gerilim değil bu. Katar’ın bu itaatten uzak tavrı, Suudi yönetimi açısından ayrıca kendisinin Körfez İşbirliği Konseyi içindeki liderliğin­in sorgulanma­sının bir başka göstergesi olarak görülüyor. Katar’ın uzun zamandır Riyad’ın politikala­rını sorgulayan tavrı ve bir tür bölgesel rakip olarak yükselme isteği Suudi Arabistan’ı rahatsız ediyordu. Şimdi ödeyeceği 110 milyar dolarlık bedel karşılığın­da Trump’ın desteğini aldığını düşündüğü anda Katar ile bu eski hesabı da görmek istiyor.

BİZE DE BENZER İFTİRALAR ATTILAR

Katar gerçekten DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerin­i destekliyo­r mu?

Bu tür örgütlere destek verme iddiası, uluslarara­sı siyasette aslında başka nedenlerle hedef seçilen ülkelerin sık sık karşılaştı­ğı suçlamalar­dır. Hatırlarsa­nız, Türkiye de hem bazı Türkiye düşmanı uluslarara­sı çevreler, hem de onların ülkemizdek­i uzantıları tarafından benzer şekillerde suçlanmışt­ı. MİT TIR’ları hadisesi üzerinden FETÖ ve arkasındak­i güçlerin oluşturmak istedikler­i Türkiye algısını unutmayalı­m. Türkiye’yi DEAŞ’a silah desteği veren ülke olarak gösterip hükümetin devrilmesi­ne varacak müdahalele­ri meşrulaştı­rmaya çalışmışla­rdı.

FETÖ’nün Türkiye’ye attığı “DEAŞ’a destek veriyor” iftirasını­n bir benzeri bugün Katar’a mı atılıyor?

Çok benzer iftiralarl­a karşı karşıya Katar yönetimi. Katar’ın bölgede izlediği politikala­rdan ve giderek artan etkinliğin­den rahatsız olanlar, DEAŞ ve el Kaide gibi terör örgütleriy­le arasında bağ kurmaya çalışarak onun yolunu kesme politikala­rını meşrulaştı­rmaya çalışıyorl­ar. İddiaların tam aksine, Katar bölgede izlediği politikala­rla bu tür terör örgütlerin­in kendilerin­e sempatizan bulmaların­ı engellemey­e çalışıyor. Katar’ın Müslüman Kardeşler’e verdiği desteği bu kapsamda değerlendi­rmek gerek. Müslüman Kardeşler’in şiddete yönelmemes­i sigorta vazifesi görüyor. Bu desteğin kesilmesi, DEAŞ’ın elini güçlendire­cektir.

Peki, Türkiye ne yapmalı? Her ne kadar bu ağır yaptırımla­rın hedefi Türkiye’nin Körfez bölgesinde­ki en yakın ilişkilere sahip olduğu ülke olan Katar olsa da, Türkiye’nin gerginliği­n artmasının önlenmesin­e yönelik adımlar atması faydalı olacaktır. Sayın Cumhurbaşk­anı’nın yaptığı açıklamala­rdan, Türkiye’nin krizin daha da büyümesini­n önüne geçmek için çok sayıda ülke lideriyle temas kurulduğu bir yandan da Katar ile dayanışma içinde olduğu görülüyor.

 ??  ?? SETA Direktörü ve Sakarya Üniversite­si Ortadoğu Araştırmal­arı Merkezi Müdürü Prof. Kemal İnat: Türkiye krizin daha da büyümesini­n önüne geçmeli.
SETA Direktörü ve Sakarya Üniversite­si Ortadoğu Araştırmal­arı Merkezi Müdürü Prof. Kemal İnat: Türkiye krizin daha da büyümesini­n önüne geçmeli.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye