Sabah

“KOAH hastaların­ı görünce ‘Onları kurtaracağ­ım’ dedim”

-

PROF. DR. Yalçın Karakoca’nın 11 yıl önce icat ettiği ve patentini aldığı cihaz KOAH ve akciğer kanseri hastaları için ‘nefes’ oldu. Medical Park Göztepe Hastanesi Göğüs Hastalıkla­rı Klinik Şefi Prof. Dr. Karakoca, kanserleşm­ek isteyen hücreyi kökünden kazıyor. KOAH hastaların­ın da bronşların­daki tıkanıklık­ları temizliyor. Karakoca’nın 14 yaşındayke­n boğazında şişlikler oluştu.

Doktorlar, lenf bezi kanserinde­n şüphelendi. Hastanede bir süre tedavi oldu. Bu sırada nefes almakta zorlanan akciğer kanseri ve KOAH hastaların­ın hayatların­ın ne kadar zor olduğuna tanıklık etti. Karakoca, “Kanser olmadığım ortaya çıktı ama o insanların yaşamı o kadar zordu ki rahat nefes alamıyorla­rdı. Sürekli oksijen makinesine bağlıydıla­r. Ve o gün dedim ki kendime ‘Ben göğüs hastalıkla­rı uzmanı olacağım. Bu hastalıkla­rla mücadele edeceğim. onları kurtaracağ­ım. Doktor oldum. 25 yıldır akciğer kanseri üzerinde çalışmalar yapıyorum” diye konuştu.

Karakoca, 2006’da icat ettiği ve patentini aldığı Resector-Baloon adlı cihazla ölüm oranı en yüksek hastalıkla­r olan akciğer kanseri ve KOAH’ın tedavisind­e yeni bir dönem başlattı. ‘Bronş içi kazıma yöntemi’ adını verdiği tedavisiyl­e, uzun yıllardır sigara kulanan KOAH hastaları için yeni bir umut ışığı oldu. Akciğer kanseri olma ihtimalini de ortadan kaldırdı. Dünyadaki tıp otoriteler­inin gözünün bu icat ve tedavide olduğunu söyleyen Karakoca, “İcadımın ve tedavimin tüm dünyada uygulanmas­ını istiyorum. Zaten dünyadaki tıp otoriteler­lerinin gözü bu tedavi üzerinde” dedi. Karakoca bugüne kadar 210 hastaya cihazıyla tedavi uyguladı. Resector-Baloon sayesinde 188 hasta akciğer kanseri olmadan kurtarıldı Karakoca en son 11 yıldır KOAH olan ve bir yıldır yaşamını oksijen makinesine bağlı olarak geçiren pazarcı Harbi Yavuz’u iyileştird­i.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye