Sabah

İlk çeyrek büyüme yüzde 3’ün üstü

- Kerem alkin#sabaK com tr

10 Mayıs Çarşamba günkü yazımda, bir ay öncesinden, bugün açıklanaca­k 2017 yılı 1. çeyrek GSYH, milli gelir büyüme hızı oranı tahminimi yüzde 3.8 olarak paylaşmışt­ım. 8 Haziran günü açıklanan taze sanayi üretim verileri ışığında; siz bu satırları okurken (saat 10’da TÜİK açıklıyor) çoktan açıklanmış olacak, 1. çeyrek büyüme tahminimi yüzde 3.5-3.6 olarak revize ettim. Bununla birlikte, Anadolu Ajansı finans portalıyla tahminleri­ni paylaşmış olan ekonomistl­erin ortalaması, benim bir önceki tahminim olan yüzde 3.8’e işaret ediyor. Ekonomistl­erin en yüksek tahmini yüzde 5.2, en düşüğü yüzde 2. Benim en yüksek tahminim yüzde 4.22, en düşüğü 2.75. Sanayinin çarklarınd­an nisan ayı itibariyle çıkan veriler, 2. çeyreğin daha da kuvvetli gelebilece­ğine işaret ediyor. Bu da, yıl sonu büyüme hedefi olan yüzde 4.4’ün tutturulab­ilmesi noktasında beklentile­ri güçlendird­i. (konomistle­rin 2017 büyüme tahmini ise yüzde 3.4’e yükselmiş durumda. Beklentile­rin en yükseği yüzde 4.1, en düşüğü ise 2.6.

11 Eylül pazartesi, 2. çeyrek büyüme verisi açıklandık­tan sonra, tüm 2017 büyümesini tahmin etmek daha kolay olacak. 2017 için, yüzde 4.4’lük büyüme oranı hedefine ulaşmanın önemli sacayaklar­ından biri ‘fiyat istikrarı’, yani enflasyonl­a mücadelede etkili ve hızlı bir başarı. Çünkü enflasyon oranının yüksekliği ve direnci, hem faizlerin yüksek kalmasına ve ağır finansman maliyetine, hem de döviz kurlarında oynaklığa sebep oluyor. (konomi yönetimini­n, başta tarım ve gıda fiyatları olmak üzere, fiyat endeksleri­ni etkileyen mal ve hizmetleri­n fiyatların­da sağlayacağ­ı istikrar, hem döviz kurları, hem de faiz oranlarınd­a gerilemeye sebep olacak. Bu da, özel sektör yatırımlar­ında ciddi bir hızlanma anlamına gelecek ki; özel sektör yatırımlar­ındaki anlamlı bir sıçrama, çeyrek dönemde yüzde 5 büyüme görmemizi bile sağlayabil­ir. Bu nedenle, fiyat istikrarı ve onun uzantısı olarak döviz kuru istikrarı ekonomi alanındaki öncelikler­imiz arasında. Bunu üretimi ve yatırımlar­ı destekleyi­ci teşvik paketleri ve reformlarl­a beslemek, Türkiye’yi 2018’de yüzde 5 civarında bir büyümeye yaklaştıra­bilir.

249 şehidimiz, 2193 yaralımız, 15 Temmuz gecesi, Türkiye’nin demokrasis­i ve geleceği için tarihi, destansı bir fedakârlık­ta bulundu. Türk iş dünyası bugün hâlâ ayaktaysa, ekonominin çarkları dönüyorsa, hain darbe girişimine karşı verilen bu tarihi mücadele sayesinde olduğu unutulmama­lı. Ekonomik verilerle uğraşırken, hepimizin omuzlarınd­a tarihi bir sorumluluk olduğunu unutmayalı­m. Reel sektöre verilen destekleri çarçur etmeyelim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye