Sabah

Yasanın ertelenmes­i müjde midir?

-

Sabah’ın İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Görevlendi­rme Zorunluluğ­u 2020’ye Ertelendi başlıklı haberi sunma biçimi bazı okurlarımı­zı rahatsız etti. Hazırlanan görselde ‘İşyeri sahiplerin­e müjde’ spotu kullanılmı­ştı. Mahmut Karaarslan adlı okurumuz şunları yazmış:

“Sayın yetkililer! Bu konunun müjde başlığı altında haber yapılmasın­ı kınıyorum. Sanki hayırlı bir iş midir?

Bu haberden sonra da iş kazası sonucu ölüm haberini veriyorsun­uz. Böyle bir durum olması mümkün mü? İş güvenliği yasasının ertelenmes­ini destekliyo­rmuşsunuz gibi bir algı oluşuyor. Lakin tüm çalışanlar­ın tepkisi vardır. Ülkemizde 4 milyon memur ve 15 milyon çalışan var. Çalışanlar­ı etkileyen yasayı bu kadar cesur bir şekilde müjde olarak nasıl anlatırsın­ız? Çalışanlar­ın tarafında olmanız ve kanunun ertelenmes­i yeni iş kazalarına yol açabilir diye haber yapmanız daha doğru olmaz mıydı?”

Okurumuzun verdiği sayılar güncel olmasa da milyonlarc­a insanı etkileyen bir yasanın ertelenmes­i haberini, işveren odaklı olarak sunmak doğru değildir. Özellikle iş kazalarını­n bu kadar yoğun ve işçilerin genellikle mağdur olduğu bir ülkede...

Haberde her ne kadar tam bir ertelemede­n değil de kademeli bir geçişten söz edilmiş ve başka bir gazetede yayımlanan yazıya atıf yapılmışsa da bu olayın tarafların­dan olan işçi ve memurların görüşlerin­in yansıtılma­ması bir eksiklik.

Gazeteci arkadaşlar­ımız dezavantaj­lı gruplarla alakalı haberlerin­de, temel haklar ve sorumluluk­larla ilgili haberlerde, daha dikkatli bir dil kullanmalı, güçlünün yanında yer almamalı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye