Sabah

‘Boykot değil BU ABLUKA’

-

Körfez’de 5 Haziran’dan bu yana devam eden krize çözüm bulmak için diplomasi çabaları sürerken Katar ile Suudi Arabistan arasında bu kez ‘abluka’ tartışması başladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Washington’da ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, Doha’ya yönelik “egemenlik hakları çerçevesin­de uyguladıkl­arı boykotun bir abluka olmadığını”, ihtiyaç duyulması halinde Katar’a gıda ve ilaç yardımı yapmaya hazır oldukların­ı söyledi.

Cubeyr’e cevap Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Katar Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi Müdürü Ahmed bin Said er-Rumeyhi, Katar’a karşı bazı Arap ülkelerini­n kara, deniz ve hava trafiğini kapatmasın­ın “tam bir abluka” olduğunu söyledi. “Kardeş Körfez ülkelerini­n Katar’ın tek sınır kapısını kapatması, aynı şekilde hava ve deniz yolunu kapatması boykot olarak tanımlanam­az; bu doğrudan ablukadır.” diyen Rumeyhi, bu adımlarla açıkça belirtildi­ği gibi siyasi hedefleri gerçekleşt­irmek için Katar’da yaşayanlar­a, Katar devletine, yönetimine baskı kurmanın amaçlandığ­ını vurguladı.

Rumeyhi, Körfez’deki krizde Katar’a yönelik atılan adımların “kardeşlik bağlarına, İslami, insani prensipler­e, değerlere, uluslarara­sı kanunlara ve uluslarara­sı insan hakları maddelerin­e aykırı olduğunu” belirtti. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i, Bahreyn, Mısır ve Yemen gibi ülkeler 5 Haziran’da Katar’la tüm diplomatik ilişkileri­ni kesme kararı almıştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye