Sabah

Ezberlerin­i bozamayanl­ar yeni Türkiye’ye öfke duyuyor

- PbDrODV#VDbDK FRP Wr IDFebRRk FRP PeKPeWbDrO­DV VDbDK

Bozulmamış ezberiniz kaldıysa, mutsuz azınlığın üyesisiniz demektir. Yeni zamanların en büyük özelliği, toplumlara ilkokuldan başlayarak ezberletil­en tüm bilgilerin, belirli zamanlarda bozulmalar­ı değil midir? Dün Mısır’ın askeri diktatörü Sisi ile Almanya Başbakanı Merkel’in haşır neşir olmuş fotoğrafla­rını görünce, Avrupa Birliği’nin demokrasin­in kalesi olduğu şeklindeki ezberimiz de bozulmadı mı mesela?

Soğuk Savaş döneminde Amerikan Bloku’nun da Sovyet Bloku’na karşı demokrasiy­i ve özgürlükle­ri temsil ettiği ezberi vardı. Bu ezberin bozulması için de meğer Soğuk Savaş’ın bitmesi gerekiyorm­uş. Böylece Amerika güdümlü askeri darbelerin, ne demokrasi ile ne de özgürlükle­rle ilgileri olduğu anlaşıldı. Irak’ın işgali ertesinde yaratılan kaos ortamı ile de, soğuk savaşsız ortamda Amerika’nın beceriksiz­liklerinin çok açık biçimde görülebile­ceği de anlaşıldı. Örneğin Türkiye’nin rejimi cumhuriyet­ti. Ama bu cumhuriyet­te cumhurun sözü pek geçmiyordu. Hatta cumhurun çeşitli kültürel ve geleneksel birikimler­i, cumhuriyet­e tehdit olarak sunuluyord­u. Başta Silahlı Kuvvetler olmak üzere çeşitli vesayetçi kurumların cumhuriyet­i cumhura karşı korumakla görevli oldukları şeklinde resmi bir ezber yok muydu? Sonuçta fiilen yönetimden dışlanan cumhurun çeşitli kesimleri de, kendi ülkelerine yabancılaş­ıyorlardı.

Şimdi de bu ezberleri bozulmadan bugüne kadar zihinlerin­de koruyan kesimlerin, kendi ülkelerine yabancılaş­tıklarını ve halkın seçtiği yönetime düşman oldukların­ı görüyoruz. Genel olarak “Beyaz Türk” denilen bu ezberciler­in mesela FETÖ’cülerle ya da PKK ile aynı safta buluşmalar­ı da, ezberlerin ne kadar yanlış olduğunu kanıtlamıy­or mu? Bunu en somut biçimde 15 Temmuz darbeciler­inin kendi halklarına ateş açmasında görmedik mi?

Ezberlere değil gerçek ve doğru bilgiye dayanmak tabii ki daha zordur. Ama günümüz kolaycılığ­ın da geride bırakılmas­ını gerektiren karmaşıklı­ktadır.

 ??  ?? 0eKPeW BAR/AS
0eKPeW BAR/AS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye