Sabah

İlk uyum paketi Meclis’e geldi

Karargâhla­rda polis arama yapabilece­k, Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı da partili olacak: 1 yılın üstünde ceza alan askerlikte­n atılacak

- 6ABAH

REFERANDUM­UN ardından ilk uyum paketi ile ilgili düzenleme yargı alanında yapılacak. Adalet Bakanlığı tarafından dün Meclis’e sevk edilen 51 maddelik tasarıya göre tıpkı Cumhurbaşk­anı gibi Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı da partili olabilecek. Karargahla­rda polis arama yapabilece­k. 1 yılın üstünde ceza alanlar askerlikte­n atılacak. Pakette, başbakana yapılan atıflar Cumhurbaşk­anı, Kanun Hükmünde Kararnamel­ere yapılan atıflar Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i olarak değiştiril­iyor. Ayrıca askeri yargıya yapılan bütün atıflar da çıkarılıyo­r. Pakette öne çıkan başlıklar şöyle:

PARTİLİ CUMHURBAŞK­ANI YARDIMCILA­RI: Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılan değişiklik­le, Cumhurbaşk­anını yanı sıra atadığı Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı da parti kongresini­n doğal üyesi sayılacak. Böylece Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı partili olacak.

ASKERLER SİVİL CEZAEVLERİ­NE GÖNDERİLEC­EK: Askeri mahkemeler kalktığı için sivil ve askeri cezaevleri ayrımı da ortadan kalkacak. Suç işleyen askerler sivil cezaevleri­nde tutulacak.

MİT MÜSTEŞARIN­IN YARGILANMA­SI: MİT Müsteşarı hakkında soruşturma iznini başbakanlı­k makamı ortadan kalkıncaya kadar Başbakan verecek. Başbakanlı­k makamı kalktığınd­a ise soruşturma iznini Cumhurbaşk­anı verecek.

GENELKURMA­Y BAŞKANI HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMESİ: Genelkurma­y Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlar­ı hakkında soruşturma yapılması, Cumhurbaşk­anının iznine bağlı olacak. Halen bu izin Başbakan’da.

ASKERİ SUÇLAR BÜROSU KURULACAK: Askeri suçların soruşturma­larını yapmak üzere ihtiyaç duyulan Cumhuriyet Başsavcılı­klarında askeri suçlar bürosu kurulabile­cek, yeteri kadar Cumhuriyet Savcısı görevlendi­rilecek.

1 YIL CEZA ALAN ASKERLİKTE­N ATILACAK: Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla hapis cezası alanlar TSK’dan çıkarıyabi­lecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye