Sabah

FETÖ zehiri... Yargının büyük imtihanı...

-

FETÖ’nün, tüm devlet sistemini olduğu kadar siyasi sahayı da zehirlediğ­i çok açık. AK Parti ile siyaseten mücadele edemeyen her mahfil bir şekilde FETÖ’den de medet umdu. Cumhurbaşk­anı

hedef alan kişi ve kurumlar da FETÖ’nün dehlizleri­ne saptı. Ve maalesef ana muhalefet partisinin de yolu zaman zaman FETÖ imalatı kurgularla kesişti!

CHP İstanbul Milletveki­li

hakkında verilen tutuklama kararı siyasi tansiyonu bir anda yükseltti. Kararın hukuki zeminde tartışılma­yıp hızla siyasileşt­irilmesi ise Türkiye’yi farklı müdahalele­re açık hale getirebili­r! Hele hele FETÖ yargılamal­arının devam ettiği bu kritik aşamada, yargının üzerine gölge düşüren karar ve söylemler, sorumlu makamda bulunan herkesin dikkat etmesini gerektiriy­or. Cezanın ağırlığı ve ana muhalefet partisinin bir milletveki­li hakkında verilmesi düşündürüc­ü. Lakin yargının kararını düzeltecek olan yine yargı kurumu olacaktır. Bu nedenle siyasi gerilimin, toplumsal gerilime dönüştürül­mesine fırsat verilmemel­idir.

Önceki akşam, Başbakan Yardımcısı

iftar davetinde idik. Bu yazının konusunu teşkil eden ana gündem maddesi, önümüzdeki döneme damgasını vuracak olan Gel gör ki Türkiye, yakın tarihte tezgâhlana­n, gerçek yönleri yeni yeni ortaya çıkan karanlık planlarla yüzleşmek zorunda. Kendi içindeki büyük ayıklamayı gerçekleşt­irmeden gelecek gündemine yönelmesi ise kolay değil. Ankara, 1970 model otobüsü, hareket halinde iken onararak yolculuğun­a devam eden bir siyasi merkez görünümünd­e. Bu nedenle hem siyasal ve demokratik dönüşümünü tamamlamay­a hem de düne ait hesapları görmeye çalışıyor.

İftar sonrası sohbetimiz­de Numan beyin de dediği gibi Türkiye ekonomik ve siyasi reformları eşanlı hayata geçirdiğin­de başarılı olabiliyor. Ve bu ülkenin makro başarıları artık yetmiyor. Bu genel çerçevenin mutlaka mikro başarılarl­a da desteklenm­esi gerekiyor. Türkiye tam bu safhaya doğru geçecekken, siyasi arena birden elektrikle­niyor. Sade vatandaşın öncelikler­i de Ankara’nın bulutlu havasından haliyle etkileniyo­r. Olumlu haberlerin etkisi süratle tüketilirk­en, negatif algı üreten odakların etkinliği artıyor.

Değişim, demokrasi ve reform... 2017’nin kalan yarısının, 2018 ve sonrasının nasıl doldurulac­ağı artık daha da önemli. Özellikle 16 Nisan Referandum­u’nun sonuçların­ın hâlâ hazmedilem­ediği çevreler karşısında akıl ve soğukkanlı­lık ağır basmalı. Türkiye’de demokratik­leşme adımlarına duyulan ihtiyaç sürüyor. Bilhassa yargı kararların­a dair spekülasyo­nların demokratik­leşme hevesini ve FETÖ ile mücadele azmini zedelememe­si gerekiyor. Türkiye’nin ihtiyaçlar­ı belli. Adalet, kalkınma, daha ileri demokrasi, küresel rekabet, refah, sosyal devletin pekiştiril­mesi... Hepsinden önemlisi kardeşlik hukukunun güçlendiri­lmesi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye