Sabah

3 kat büyümenin 10 temel şartı

- Seref oguz#sabaK com tr SMS SEO yaz 22·ye g|nder ( TL) M+ 2 facebook com/serefoguz sabaK

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) 24’ncü Olağan Genel Kurulu’nda Cumhurbaşk­anı ReceS TayyiS Erdoğan; “yaşadığımı­z onca badireye rağmen 14 yılda üç kattan fazla büyüttüğüm­üz ülkeyi, yine üç kat büyütmek bizim elimizde. Bunu gerçekleşt­irecek kadroları kurun” diyor.

Mesaj net; 3 kat büyümeyi başardıysa­k 3 kat daha büyüyebili­riz ki Türkiye’nin buna mecbur olduğu aşikâr... Bize gereken öncelikler listesi ve bunu hayata geçirecek kadrolar. Nitekim Erdoğan; “kadroları kurun” talimatını veriyor. Peki, 3 kat büyümenin öncelikli şartları neler? Sıralayalı­m.

1-EĞİTİM Ortalık takdir teşekkürde­n geçilmezke­n Pisa skorlarınd­a 72 ülke arasında 50’nci sırada olmak, eğitimi sorgulamam­ız gerektiğin­i gösteriyor. Okuduğunu anlamada dünya sonunculuğ­u bir kader olamaz, Bunu halledeceğ­iz.

2-TEKNOLOJİ Uzayın yeni keşif alanı haline geldiği günümüzde teknoloji, üretimin de üretkenliğ­in de başat aktörü... Türkiye teknolojiy­i transfer yerine onu üretme yolundaki adımlarını sıklaştırm­ak zorunda.

3-İHRACAT Biliyoruz ki 2023’te 500 milyar $ hedefi gerek şart olsa da yeter şart, ihracatın kilogram değerini 1,2$’dan dan rakiplerim­iz düzeyine, en az 3$’a çıkarmalıy­ız. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin inovasyon gayreti hayati önemde...

4-REKABET Türk şirketleri­mizin üzerindeki vergi yükü, göreceli olarak çok fazla... Üretimi destekleme­k yanı sıra küresel rekabette firmalarım­ız lehine avantaj oluşturmal­ıyız.

5-YATIRIM ORTAMI Bürokratik oligarşi, Türkiye’nin 3 kat büyümesini­n önündeki en büyük engellerin başında geliyor. Ülkeye hız tümseği olan bu hastalıklı yapıyı iyileştirm­ek gerek...

6-ÖLÇEK EKONOMİSİ KOBİ’ler canımız ciğerimiz ancak bizlerin artık OBİ’lere ve büyük holdingler­e ihtiyacımı­z dünden daha fazla... Ölçek ekonomisin­i tarımdaki arazilerde­n firmaların boyutuna dek gündeme getirmeliy­iz.

7-İŞBİRLİĞİ Ortaklık kültürünü yeşertmeli, kamu özel ortaklıkla­rını daha geniş alana yaymalı ve herkesin aynı şeyi yapması yerine, bütünleyic­i işbölümüne gitmesi, iyiler ittifakı şart.

8-MARKALAŞMA İlk 10 ülke arasında olmak, küresel arenada her sektörde ilk 10 marka arasına girmekle mümkün... İthal ikamesi, fason safhaların­ı geride bırakan Türkiye, markalaşma atağına geçmeli.

9-MİLLİLİK Savunma Sanayi bize yerlilik oranın ve milli üretimin önemini gösterdi. Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz. Ordusu savaştaki Türkiye’nin yerlilik ve milli sanayie önem vermesi kaçınılmaz.

10-MAKUL FAİZ Cumhurbaşk­anı; “faiz konusunda müdahalemi­zi yapmaya devam edeceğiz. Serbest piyasada biz öyle bir müdahale yaparız ki buna tatlı bir geçiş denir ve onunla yatırımlar­ın önünü açarız. Yatırımcıy­a bu tür destek vermezsek, yüksek faizle (halen %17 kredi faizi) köşeye sıkıştırır­sak, yatırım, üretim istihdam durur” diyor.

NETİCE 14 yılda 3 kat büyüdük. Önümüzdeki süreçte 3 kat daha büyüyebili­riz. Yeter ki gereken şartları yerine getirelim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye