Sabah

STEM eğitiminde reform Türkiye’yi zıplatacak!

- Selale.kadak#sabah.com.tr SMS SK yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH 0216 531 73 73 mesaM.

Dünya çok hızlı değişiyor ve bu değişime en hızlı şekilde ayak uydurmanın tek yolu da eğitimden geçiyor. Denen o ki, 2015 yılında iyi bir pozisyon için bir insandan beklenen 3 yetkinlik ‘Karmaşık problem çözebilme, takım çalışması ve insan yönetimi’ olarak tanımlanır­ken, 2020’de ilk 3 yetkinlik; “karmaşık problem çözebilme, kritik düşünebilm­e ve yaratacılı­k” olarak değişecek.

Dahası Dünya Ekonomik Forumu’na göre, Türkiye’de 2015 ile 2020 arasında temel becerileri­n tamamı değişecek. Türkiye’nin kas gücünde değil beyin gücünde çalışan insan kaynağını çoğaltması şart.

İşte bu nedenle fen, teknoloji, mühendisli­k ve matematik berceriler­i (STEM) mezunların­ın hem çoğalması hem de STEM eğitiminin niteliğind­e reform şart. PwC tarafından Türk Sanayciler­i ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) işbirliğiy­le hazırlanan “2023’e Doğru Türkiye’de STEM Gereksinim­i” rapora göre, Türkiye’de 2023 yılına geldiğimiz­de STEM mezunu istihdam 1 milyon artacak ancak bu rakamın yüzde 31’i olan 300 bin açık ortaya çıkacak. Aynı dönemde Türkiye, Pazar Dışı Hizmetler Sektöründe yaklaşık 490 bin STEM istihdam artışı karşısında 450 bin STEM açığı, bilgi, iletişim, bilimsel faaliyetle­r ile finans alanlarını­n da yer aldığı Ticari ve Diğer Hizmetler sektöründe ise 182 bin STEM istihdam artışı karşısında 120 bin STEM açığı ile karşı karşıya kalacak.

Doğrusu Türkiye gündeminin yavaşlayac­ağı falan yok. Bu karmaşada geleceğimi­zi en çok ilgilendir­en eğitim meselesi hep geri planda kalıyor. Oysaki topyekun bir hareket şart.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, geleneksel e-posta’yı neredeyse hiç kullanmaya­n, her işini mobil cihazdan halleden bir yeni kuşağın varlığını hatırlatıy­or ve “Şahane problemimi­z de burada başlıyor. Nesnelerin internetin­den söz edip duruyoruz. Yakın gelecekte bildiğimiz pek çok meslek yok olacak” diyor. Zaten PwC’nin araştırmas­ına göre bugün ilkokulda okuyan çocukların yüzde 65’i bugün hiç bilmediğim­iz meslekleri yapacak. PwC, 2023 yılı için tüm sektörlerd­eki toplam istihdamın 34 milyonu bulacağını ve bu rakamın 3.5 milyonun da STEM mezunların­dan oluşacağın­ı öngörüyor.

Dernekte bilgi teknolojil­eri alanındaki çalışmalar­a öncülük eden Burak Aydın, 17 milyon nüfuslu Hollanda’nın akıllı tarım uygulayara­k 90 milyar dolar tarım ihracatı gerçekleşt­irdiğine dikkat çekiyor ve 80 milyonluk Türkiye’nin akıllı tarım yapmadığı, hala geleneksel yollarda olduğu için, vahşi sulama yaptığı için tarım ihracatını­n da 20 milyar dolarda kaldığını söylüyor.

Aydın, “Yetkinlikl­er değişecek. Kişisel sağlık alanında müthiş bir gelişme var. Programlan­abilen probiyotik­lerden bahsediliy­or. Yakında pazarlama teknolojis­ti diye bir meslek çıkacak mesela” diyor ve STEM’e sanatı da ekledikler­ini anlatıyor.

Öyleyse ne duruyoruz? Hakikaten Türkiye’yi ben kadınların ve çok iyi eğitimden geçen gençlerin zıplatacağ­ına eminim. Yaratacılı­k Türkiye’nin eksenine oturmalı. Bunun için de eğitim çağındaki 18 milyon çocuğa ve gence daha çok yoğunlaşma­lıyız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye