Sabah

Dünya politikası­nda artık “dün dündür bugün bugündür” ilkesi geçerli

- PEarlas#saEah FRP tr faFHERRN FRP/PHhPHtEarl­as saEah

(skiden de §'vHl L PXa]]a Pa” denildiği zaman, söyledikle­ri ile yaptıkları çok farklı olan §%\N GHvlHWlHr”den söz edilirdi. Bu durum değişmedi. Şimdi de §%\N GHvlHWlHr” denilince başta Amerika olmak üzere, en yakın müttefikle­rine bile ikiyüzlü davranan ülkeler akla geliyor. Bunların son buluşu olan §9HNalHW

Ortadoğu’yu ne tür bunalımlar­a ve trajediler­e sahne kıldığını, yaşayarak görüyoruz.

Irak’ta sırf Saddam’ı destekledi­kleri için Sünni’lerin dışlanması ve Amerika’nın atadığı Maliki’nin Şiileri ağırlıklı egemenler kılan politikası İŞİD’in doğumuna neden olmadı mı? Şimdi de Suriye’de PKK’nın uzantısı olan PYD’yi silahlandı­rmaları, yarım yüzyıllık müttefikle­ri olan Türkiye’nin araya mesafe koymasına neden olmuyor mu?

Ancak dün de bugün de uluslarara­sı ilişkileri­n temel kuralların­a, hiç olmazsa görünürde uyulurdu. Devletler arasındaki anlaşmalar­ı kimse yok saymazdı. §$KGH vHIa” temel bir kuraldı. Ülkelerin rejimleri değişse bile, dış politikada verilen sözler genellikle yok sayılmazdı. Ne var ki günümüzde §'Q GQ Gr EXJQ EXJQGr” çizgisi uluslarara­sı ilişkileri­n adeta temel ilkesi haline geliyor. Bunun baş aktörü ise Başkan Donald Trump yönetimind­eki Amerika Birleşik Devletleri’dir.

Trump kendisinde­n önceki Başkan Obama’nın aldığı tüm kararları ve diğer ülkelerle varılan bütün uzlaşmalar­ı yok saymayı, dış politikası­nın ana çizgisi haline getirmiş durumda. Mesela ilk adım olarak Obama’nın İran’la barışmayı amaçlayan açılımını yok saymış ve İran’ı yeniden düşman ilan etmişti.

Önceki gün de Miami’de Küba’dan göç edip Amerika’ya yerleşen kitleye dönük olarak yaptığı konuşmada, demokrasin­in ve özgürlükle­rin bulunmadığ­ı gerekçesin­e dayalı olarak, Obama’nın ilan ettiği Küba ile barışma ve uzlaşma politikası­nı yok saydığını açıkladı. Buna karşı demokrasi ve özgürlükle­r konusunda Küba’dan pek farkı olmayan Suudi Arabistan’a silah satabildiğ­i sürece, Amerika ile bu ülkenin arasından su sızmadığı da bir gerçek.

Demek ki hep tekrar ettiğimiz gibi öncelikle kendimize güvenmemiz, dış politikamı­zın da temel ilkesi olmak durumunda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye