Sabah

Trump’ın arkasındak­i Pentagon

- KaVmet EaEaRJOX#VaEaK FRm tU S0S ·\e J|ndeU TL 0H

Yavaş yavaş tablo netleşiyor... ABD Genelkurma­y Başkanı Joseph Dunford’la damat Jared Kushner’in bahar mevsiminde başlayan “kankalık” sürecinin etkileri ortaya çıkıyor ve Trump gemisinin dümenindek­i 3entagon silueti belirginle­şiyor.

Fakat kabul etmek gerekir ki,

var. Attığı tvitleri düzeltmeye çalışmak bile başlı başına bir sorun.

Hatırlayın, Trump’ın Katar’ı bölgede terörün baş nedeni olarak gösteren tvitlerini­n etkisini kırmak için askerler hemen “Katar’daki varlıkları­nın Körfez’in güvenliği için hayati önemde olduğunu ve her şeyin yolunda gittiğini” açıklamak zorunda kalmışlard­ı.

Nihayetind­e Başkan

Suudiler ve müttefikle­rine atma konusunda ikna edildi.

Tabii tam bu noktada Pentagon’un çektiği bir operasyonu da atlamamak gerek:

konusu...

Obama döneminde 2016 Baharında anlaşması gerçekleşm­iş bir alışveriş bütünüyle yeni bir olaymış gibi dünya medyasına servis edildi.

Böylece herkesin kafası karıştırıl­dı.

Asıl önemlisi, bu yolla Trump bir kez daha “hiza”ya davet edildi.

3eki nedir o hiza" 3entagon’un derdi ne"

Şöyle özetleyebi­lirim belki... Pentagon Trump’a diyor ki... Bir... “Yeniden Büyük Amerika” için iç ekonomik hamleler yetmez. Uluslarara­sı askeri gücümüzü artırıp daha etkin hale getirmen gerekiyor. Ne yap et, bunun finansal kaynakları­nı bul!

Katar bizim için önemli. Orayı ele geçireceks­ek dangul dungul değil, zekice yapmalıyız. hç... Çin’i unutma! İpekyolu projesini hafife alma! Hiçbir müttefikin­i kaybetmede­n ve Avrupa’yı yeniden yanına alarak ilerlersen daha iyi olur.

Tabii Pentagon’un Beyaz Saray koridorlar­ındaki hâkimiyeti­nin bizi asıl ilgilendir­en yanı Kuzey Suriye ve Irak konusu. Şimdilik durum bu. Sanki esas hamleler DEAŞ’ın bölgeden tamamen temizleniş­inden sonraya bırakılmış gibi. Çok çetin bir durum... Şüphe yok ki,

izleyecek.

olaylar birbirini

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye