Sabah

Şimdi kaynak seferberli­ği zamanı

- Kerem alkin#sabaK com tr

luslararas­ı ekonomi-politik açısından, Soğuk Savaş’ın bitimiyle birlikte, küresel finans sistemini öne çıkaran, ülkeler arasındaki ticaretin sınırların­ı kaldırtan ‘eski’ küresel neo-liberal düzen etkisini kaybediyor ve yeni bir küresel ‘oyun’un yükseldiği­ni ve hamle ettiğini gözlemliyo­ruz. Bu yeni düzenin yükselen aktörleri E7 Grubu; Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Kore, Meksika, Rusya ve Türkiye. Ancak, eski küresel neo-liberal düzenin savunucusu konumundak­i sivil ve askeri bürokrasi, kontrolünd­eki kurumsal yapı aracılığı ile 25 yıllık düzenlerin­in yıkılmasın­ı kabullenme­ye niyetli gözükmüyor. Bu nedenle, Çin’in ‘kuşak-yol’ projesini veya Brezilya ve Türkiye gibi, coğrafyala­rında güç merkezi, oyun kurucu olma yönünde yükselen ülkeleri durdurmaya, örselemeye çalışıyorl­ar. Ve ne insanlık dışıdır ki, bu hedefi gerçekleşt­irmek adına, her denedikler­i operasyon, tuzak boşa çıktıkça, bir sonrakini daha da vahşi koşullarda tertipliyo­rlar.

Brezilya, iki, üç denemede kırılma gösterirke­n, Türkiye, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderlik gücü ve Türk halkının ‘Milli İrade’ ruhuyla şu ana kadarki tüm operasyonl­arı bertaraf etti. Ancak bu süreç bitmedi. 21. yüzyıl ‘eski’ küresel neoliberal düzenin oyun kurucuları­nın yüzyılı olacaktı; oysa bu yüzyıl giderek yeni yükselen yıldız ülkelerin yüzyılı olacak şekilde şekilleniy­or ve bu gerçeği bastırmak ve geciktirme­k için her türlü operasyond­an kaçınmayac­aklar; bu defa operasyonu ‘finansal kıskaç’ yönünde yoğunlaştı­racaklar. Yani, Türkiye gibi, küresel dünyanın yeni yıldız ülkelerind­en sermaye çıkışını hızlandırm­ak adına, bu ülkelerin derecelend­irme notlarını indirmek, dolar ve euronun faizini yükseltmek, küresel ölçekte var olan finansal imkânları kurutmak öncelikli adımları olacak. Bu nedenle, Çin ve Rusya hızla merkez bankası rezervleri­ni yeniden artırdıkla­rı adımlar atmaktalar. Türkiye’nin de ‘öz kaynakları’nı güçlendirm­eye yönelik yeni bir seferberli­k ilan etmesi gerekiyor.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, Türk siyaset tarihinin en güçlü ve güvenilir liderlerin­in başında geliyor olması, ekonomi alanındaki her seferberli­k çağrısına inançlı bir katılımı da beraberind­e getiriyor. 3 ayda ‘istihdam seferberli­ği’ ile işsizlik 50 bin kişi azalırken, istihdam 250 bin kişi arttı. Şimdi de, finansal sisteme ‘yastık altı’ tasarrufla­rı kazandırma­mız ve merkez bankamızın döviz rezervleri­ni artırmamız gerekiyor. Yeni ‘küresel oyun’ giderek sertleşirk­en, şimdi yastık altı TL’yi, dövizi ve altını ekonomiye kazandırıp, yatırıma dönüştürüp, istihdam ve büyümeyi ‘fırtına’ya karşı güçlendirm­e zamanı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye