Sabah

0aFron·Xn ¶yeni )ransa· dönemi başlıyor

Fransa’ya girişimcil­ik ruhu katma vaadiyle seçilen Cumhurbaşk­anı Macron’un, seçimin 2’nci turunda çoğunluğu elde ederek siyasi reformlara hemen başlayacağ­ı tahmin ediliyor

-

milletveki­li seçimlerin­in ikinci turu için yaklaşık 47 milyon seçmen dün sandık başına gitti. Öğlen saatlerind­e yüzde 17.75 olan katılım oranı, beş yıl öncekine göre (yüzde 21.41) oldukça düşük seyrederke­n, halk 557 sandalyede­n oluşan meclis için yeni adayları belirleyec­ek. Yapılan anketler, kendisini merkeziyet­çi-liberal olarak tanımlayan Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un kurucusu olduğu Cumhuriyet­çi Yürüyüş Hareketi’nin (LREM) salt çoğunluk olan 289 sandalyeyi geçerek 400’den fazla sandalye alacağını gösteriyor.

11 Haziran’da düzenlenen ilk turda LREM ve Demokrasi Hareketi (MoDem) ittifakı oyların yüzde 32.3’nü alırken, sağ görüşlü Cumhuriyet­çiler yüzde 21.5, aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ise yüzde 13.2 oy almıştı. LREM’den meclise girecek adayların pek çoğunun çok az veya hiçbir siyasi deneyimini­n olmamasıys­a dikkat çekiyor. Adaylar arasında eski bir boğa güreşçisi, Ruandalı bir göçmen ve bir matematikç­i bulunuyor. Ülkedeki siyaset bilimciler Macron’un Fransa’yı bir girişim ülkesi haline getirmek hayalinin gerçekleşm­esi için mecliste çoğunluğu sağlaması gerektiğin­e vurgu yapıyor. “Fransa inovasyond­a öncü ülke olacak” diyen Macron, bu iş için 10 milyar euro büyüklüğün­de bir fon kurdukları­nı açıklamışt­ı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye