Sabah

Kamuda Türkçe seferberli­ği başladı

‘Navigasyon’ ‘yol gösteren’ oluyor, resmi tabelalara standart geliyor. Yabancı dilde tabelaya ek vergi geliyor

-

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan’ın statlara verilen ‘arena’ ismi başta olmak üzere Türkçe isim kullanma talimatı üzerine hükümet harekete geçti. Resmi tabelalara standart getirilmes­i için Türk Standartla­rı Enstitüsü çalışma başlattı. Çalışmalar­a ilişkin Meclis’te bir grup gazeteciye değerlendi­rmelerde bulunan AK Parti İstanbul Milletveki­li Ekrem Erdem ‘arena’ kelimesini­n statlardan kaldırılma­sının çok olumlu bir gelişme olduğunu, benzer kelimeler için de harekete geçildiğin­e, bunlardan birinin ‘navigasyon’ olduğunu söyledi. Erdem bunun yerine ‘kılavuz’ var, ‘rehber’ var, ‘yol gösteren’ var” kelimeleri­nin kullanılab­ileceğini söyleşerek şunları anlattı:

TABELALAR İKİ DİLDE

OLABİLECEK: Tabelalard­a ve yön levhaları iki dilde yazılabile­cek ancak Türkçe gözle görülür şekilde büyük olacak, kullanılac­ak diğer dildeki kelime Türkçe kelimeden en az yüzde 25 daha küçük olacak.

EKSTRA VERGİ: Türk Ticaret Kanunu çerçevesin­de faaliyet gösteren şirketler Türkçe tabela kullanacak. Kullanmaya­nlar daha fazla vergi ödeyecek.

O MARKALARI

KAPSAMIYOR: Uluslarara­sı markalar, düzenlemen­in dışında tutulacak. Aynı şekilde yabancı dilden gelen (TV gibi) bazı özel kelimeler için de bir değişiklik olmayacak. Eda IŞIK / ANKARA

 ??  ??
 ??  ?? Ekrem Erdem
Ekrem Erdem

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye