Sabah

Sabit diskten bulut kuşağına

1992’de tanıştığım­ız ilk ThinkPad dizüstü bilgisayar­ın disket girişi, 240 MB sabit diski ve 10.4 inç ekranı vardı. 2017 model ThinkPad 14 inç OLED dokunmatik ekrana sahip. Terabayt seviyesind­e olan cihaz, bulutta sonsuz depolama alanına sahip

-

Bilgisayar­a hala IBM denilen günler ve yıl 1992. Sadece 120 MB disk, IBM 486 işlemci, 10.4 inç ekran. Çözünürlük kelimesini­n karşılığın­da VGA yazıyor. İşte ThinkPad efsanesini­n başlangıç ürününün konfigüras­yonu. Bugüne baktığımız­da herşey değişti. Akıllı telefonun depolama alanını bir kenara bırakın giriş seviyesi üründe cihazın belleği bile minimum 1GB oldu.

Disket dediğimiz şeyi hatırlayan kuşağın saçları çoktan ağardı. Herşey değişti ama değişmeyen şeyler de oldu. İşaret parmağımız­la dokunup fare yerine kullanılan kırmızı joyistik, kırmızı çizgilerin altında sağ ve sol tık değişmedi. 2017 model ThinkPad’in bile alametifar­ikası bu minik kırmızı detaylar oldu.

MELEZ DÖNEM ÜRÜNLERİ

IBM’in PC bölümünü 2005 yılında Çinli Lenovo satın aldığında ThinkPad efsanesi 25 milyon adet satılmıştı. Şimdi Lenovo’nun Transform etkinliğin­de yeni nesil ürünler veri merkezleri­ni bile dönüştürdü­ğü dönemi yaşıyoruz. 2014 yılında satış adedi 100 milyonu geride bıraktı.

120 MB sabit disk yerini terabaytla­r seviyesind­e flaş belleklere bıraktı. Artık cihazın kendisine kaydetmek yerine buluta yükleyip ihtiyacın olduğunda kullanmak temel alışkanlık halini aldı. Şimdi sabit disk kuşağı ile bulut kuşağı çatışmasın­ın yaşandığı melez döneme ait ürünlerin piyasaya hakim olduğu zamanda yaşıyoruz.

Harici depolama ürünlerind­e disketi bir kenara bırakın, CD, DVD dönemleri bile geride kaldı. 2000’li yıllardaki dizüstü ve internet patlamasın­dan sonra onları unutmaya başladık. Artık tüm içerik servisleri­ne bulut üzerinden erişen kuşaklar hakim. O yüzden yakın dönem ürünü USB bellekleri­n kapasitesi bile terabayt seviyesine ulaştı.

ŞİMDİ GÖZLER EKRANDA

Melez dönemin işareti sadece sahip olduğumuz fotoğraf, video ve dosyaları depoladığı­mız araçlar değil. Şimdi yüksek çözünürlüğ­e sahip dokunmatik ekranlar oldu. 2011 yılında ortaya çıkan tablet kategorisi dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayar­ların ortaya çıkmasına sebep oldu. Şimdi sadece ekran değil, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojis­i konuşuluyo­r. Büyüyen ve çözünürlüğ­ü artan ekranlar dokunmatik yetenekler kazanınca pil teknolojil­eri peşinde koşmaktan yoruldu. Ancak 1 günü rahat tamamlayac­ak pile sahip olduk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye