Sabah

Ekonomi - Finans Tek hane için kolektif savaş

+ükümet, enflasyonu tek haneye çekmek (nflasyonu tetikleyen emtia ithalata kadar tüm alanlarda yeni tedbirler

-

Hükümet, 6 ay sonra ilk kez mayıs ayında gerileyere­k yüzde 11.72’ye düşen enflasyonu, tek haneye çekmeye yönelik finansal reçeteyi hazırladı. Enflasyonu en düşük seviyede tutmak için önemli çalışmalar yaptıkları­nı belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yerli üreticinin ithalat baskısına karşı korunacağı­nı ve yerli üretimin tüketimi karşılamad­ığı ürünlerde ulusal tarife kontenjanı­nın açılacağın­ı söyledi.

İthalatın ülke ekonomisi yararına ve uluslarara­sı ticaretin gereklerin­e uygun olarak düzenlenme­si için bazı tedbirler alındığını­n altını çizen Bakan Zeybekci, “Sanayicini­n rekabet gücünü arttırmak, modernize olmalarını sağlamak, tüketici fiyatların­ı düşürmek, yeni iş alanları yaratmak amacıyla çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda ülkemiz ile AB’ye üye ülkelerde yerli üretimi olmayan Gümrük Birliği kapsamında­ki hammadde ve yarı mamul niteliğind­eki sanayi ürünlerini­n gümrük vergileri özel tanımlarla geçici olarak askıya alınıyor” dedi.

Gıda fiyatların­daki oynaklığı ortadan kaldıracak tedbirler alındığını­n altını çizen Zeybekci, “Bunların sonuçları da görülmeye başladı. Gıda ve tarımsal ürünlerde arz-talep, dış ticaret dengesi, üretim-tüketim değişimler­i takip ediliyor. Gümrük vergileri, tarife kontenjanı açılması, gözetim uygulaması gibi araçlarla gıda enflasyonu­yla mücadeleye katkı verilecek” diye konuştu. Zeybekci, Merkez Bankası’nın da enflasyon açısından alarm verdiği belirlenen bazı tarımsal ürünler için de dış ticaret tedbirleri alacağına vurgu yaptı.

Gıda ve tarımsal ürün sektörünün tüm yapısal sorunların­ın Gıda Komitesi’nde en üst düzeyde ele alındığını ifade eden Bakan Zeybekci, arz ve fiyat istikrarın­ı sağlayacak ve sektörün genel dengesini gözetecek önlemler alındığını kaydetti.

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ramazan Bayramı dolayısıyl­a kamu olarak işlettikle­ri köprü ve otoyolları­n ücretsiz olacağını açıkladı. Ayrıca köprü, otoyol ve tünellerde­n sürücüleri­n yeterli bakiyeleri olmadıklar­ı için yaptıkları cezalı geçişlerin affına yönelik bir çalışma yaptıkları­nı da vurgulayan Arslan, “Ayrıntılar­ı etüt edip, yol haritası çizeceğiz” dedi.

 ??  ?? %akan =eybekci, .atar’a
%akan =eybekci, .atar’a
 ??  ??
 ??  ?? 1ihat =eybekci
1ihat =eybekci
 ??  ?? Ahmet Arslan
Ahmet Arslan
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye