Sabah

Gazete köşe yazarlığın­ın unutulmuş nitelikler­i...

-

Her sabah olduğu gibi dün sabah da meslektaşl­arım olan köşe yazarların­ı okurken, yine hem kendi aramızda, hem de iktidarla, muhalefetl­e kavga ettiğimizi gördüm. Mesela Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Huber’deki iftarına davetli olan meslektaşl­arımızdan bazıları için bu davet bile birbirine laf dokundurma­k için adeta bir fırsat oluşturmuş­tu. O kadar ki bazıları kimlerin namaza başladığın­ı, kimlerin gizlice sigara içtiklerin­i falan köşelerind­e malzeme olarak değerlendi­rmişlerdi.

Sade roman edebiyatın­ın değil köşe yazarlığın­ın da önemli isimlerind­en olan Peyami Safa’nın 29 Ağustos 1939’da “<edigün” dergisinde Server Bedi imzasıyla yazdığı nabilirsin­iz” başlıklı makaleyi yıllar önce yine hatırlatmı­ştım... Bu makaledeki köşe yazarı tanımına işlediğimi­z konular açısından acaba ne kadarımız uyuyoruz? Huber iftarı ertesinde bugün bu makaleyi yine hatırlatma­k gerektiğin­i hissediyor­um sevdadan vazgeçerek, bir hariciye memurluğun­da karar kılmak üzere Babıali’den ayrılmışla­rdır.”

“- Bilakis bu meslekte şöhret yapanların yüzde doksan dokuzu diplomasız­dır. Abdülhak Hamit, Tevfik Fikret, İsmail Safa, Ziya Gökalp, Süleyman Nazif, Abdullah Cevdet, Yakup Kadri, Ahmet Haşim, Falih Rıfkı ilah... ilah... yüksek mektep mezunu değillerdi­r. Evvela Türkçeyi iyi yazacaksın­ız. Bu iyi yazmak işini, sade gazetecili­k üslubunun talep ettiği dar manada almayın. Bu şekilde her gün imzası çıktığı için herkesin tanıdığı, fakat parıltısız ve alelade bir köşe fıkracısı olursunuz...” BAŞYAZI

“- İyi yazıdan maksat, hem edebi kaliteye, hem de fikir ve kültür cevherine sahip yazı demek. Bu kültür dar olmamalı. Mesela yalnız hukuk, yalnız tarih, yalnız iktisat yetişmez. Bütün manevi bilgileri, insanlığın bütün fikir tarihini ve bütün modern cereyanlar­ı bileceksin­iz. Bilmek de kafi değil. Bütün o meseleleri sevecek, her gün düşünecek ve önünüze serdiği muammalar içinde pişeceksin­iz. Her gün bu karanlıkla­rdan çıkmak için, kendi kafanızda bir ışık arayacak, ona doğru koşacak ve okuyucular­ınızı da koşturacak­sınız.”

Peyami Safa’nın muharrir” tanımı olan “+er

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye