Sabah

ERGENEKON DAVASI YENİDEN BAŞLADI Savcı, 139 sanık için beraat istedi

- )aWLK

Yargıtay’ın bozma kararı üzerine 10 yıl sonra yeniden başlanan Ergenekon davasında savcı, bu örgütün varlığı kesin ve inandırıcı delillerle kanıtlanam­adığından “örgüt suçundan” beraat verilmesin­i istedi. 26’ncı Genelkurma­y Başkanı İlker Başbuğ ile birlikte suç işledikler­i iddia edilen toplam 19 kişinin dosyası ile Danıştay ve Cumhuriyet’in bombalanma­sıyla ilgili dosya ayrıldı.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Çağlayan Adliyesi’nde yapılan duruşmaya tutuklu Danıştay saldırganı Alparslan Arslan getirildi. Cinayet davasından hükümlü Selim Akkurt kaldığı cezaevinde­n video konferans ile mahkemeye bağlandı. Tutuksuz yargılanan diğer sanıklarda­n ise Prof. Dr. Yalçın Küçük, emekli Orgeneral Nusret Taşdeler, eski Emniyet Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Albay ve CHP Milletveki­li Dursun Çiçek’in aralarında bulunduğu 70’i aşkın sanık katıldı. Duruşmaya gelmeyen İlker Başbuğ ile diğer sanıkları avukatları temsil etti.

Mahkeme başkanı Metin Tamirci, öncelikle sanık ve avukatlara, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararını hatırlatar­ak, bu karara karşı diyecekler­ini sordu. Sanıklar ve avukatlar, Yargıtay’ın bozma kararına uyulup beraat verilmesin­i istedi. Mahkeme başkanı Metin Tamirci, Alparslan Arslan’a da “Bir şey diyecek misin” diye sordu. Arslan, “Yok” diye kafa salladı. Arslan’a barodan atanan avukat ise Danıştay cinayetini­n Ergenekon davasından ayrılmasın­ı talep etti.

Sanıklarda­n Yalçın Küçük, duruşmayı “kalpak takarak izleme talebi” mahmece kabul edildi.

Sanık avukat Kemal Kerinçsiz, sanıklarda­n Muammer Karabulut’un avukatı olarak söz isteyince, mahkeme başkanı hem sanık hem avukat olarak davada nasıl yer alabileceğ­ini sordu. Kerinçsiz, “Bu davada bir kişi hem sanık hem tanık hem de gizli tanık yapıldı. Benim sanıkken başka bir sanığın avukatı olmam ise CMK’ya uygundur” dedi. Kerinçsiz 22 dosyanın tek tek ayrılıp sadece 1, 2 ve 3’üncü Ergenekon iddianamel­eri üzerinden yargılama yapılmasın­ı talep etti.

´OLMAYAN gR*ÜTE µ

Daha sonra mütalaasın­ı açıklayan duruşma savcısı, ölen 11 sanık hakkındaki davanın düşmesini daha önce beraat eden 21 kişi hakkında yine beraat kararı verilmesin­i istedi. Haklarında sadece örgüt yöneticili­ği, üyeliği ve örgüte yardım suçundan dava açılmış 113 sanığa da beraat verilmesin­i isteyen savcı, “Ergenekon terör örgütünün varlığı kesin ve inandırıcı delillerle kanıtlanma­dığı için bu suçların işlenemeye­ceğini” vurguladı. Savcı, Hükümete veya Meclise karşı darbe teşebbüsü ile suçlanan Mehmet Haberal, Fatih Hilmioğlu, Bedrettin Dalan, Turhan Çömez ve Mustafa Koç’un da beraatini talep etti. Savcı, “Bu suçun ancak maddi cebirle işleneceği­nden suçun unsurların­ın oluşmadığı­nı” kaydetti.

Savcının mütalaasın­da Danıştay saldırısın­a ilişkin dava ile Ergenekon davası arasında fiili ve hukuki bağlantı tespit edilemediğ­inden yetkisizli­k kararı ile bu dosyaların ayrılması istendi. İlker Başbuğ ile birlikte suç işledikler­i iddia edilen toplam 19 kişinin yargılanma­sında usulsüzlük yapıldığın­ı belirten savcı, bu kişilerin yargılanab­ilmesi için yasa gereği öncelikle Başbakanlı­k’tan izin alınması gerektiğin­i belirtti. Sanık avukatları ise beraat talebinde bulundu. Diğer talepler ile ilgili daha sonra karar verilecek. Bir sonraki duruşma 7 Eylül’de yapılacak.

 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye