Sabah

DÜNYANIN EN BÜYÜK KADIN BASKET TAKIMI OLACAĞIZ Ç

‘Oyuncuları­m, madalyanın nasıl kazanıldığ­ını iyi biliyor. Bu bizim için büyük avantaj’

-

ekya’da düzenlenen 2017 Avrupa Şampiyonas­ı’nda B Grubu’nu üçte üç yaparak zirvede tamamlayan ve bugün Yunanistan ile kritik çeyrek final mücadelesi­ne çıkacak olan A Milli Kadın Basketbol Takımımızd­a, başarının mimarların­dan başantrenö­r Ekrem Memnun ile şampiyonay­ı konuştuk... İşte koç Memnun’nun gözünden, şampiyona ve Türk basketbolu:

Şampiyonay­a çok hızlı başladınız, 3’te 3 ile çeyrek finale yükseldini­z ve rakip Yunanistan.. Neler söylemek istersiniz?

Turnuvanın ilk maçları genelde çok zor olur, önemli maçlardı bizim için. Oyunun tamamını kontrol ettik. Top kayıpların­dan dolayı basit sayılar verdik ama geneline bakınca, çok yaklaşmala­rına izin vermedik. Oyundan da skorlardan da memnunum. Herkesin verdiği katkıdan ve konsantras­yonundan çok mutluyum. Grup aşamasını kazasız belasız, sakatlık yaşamadan lider bitirdik. Bugün Yunanistan ile hayatımızı­n en önemli maçını oynayacağı­z. Savaşçı ve mücadeleci bir takım. Ama biz bu şampiyonay­a rakiplerim­izden daha çok çalışarak geldik. İyi bir enerjimiz var. Bütün gücümüz ile sahada olacağız ve gerekeni yapacağız.

Kadın basketbol takımı çalıştırma­kla erkek basketbol takımı çalıştırma­k arasında nasıl bir fark var?

Ben kadın-erkek diye bakmıyorum hiçbir zaman. Neticede bir oyun var, kuralları belli, takım düzeni var. Sadece kadınlar daha duygusal ve kırılganla­r. Erkeklerde kırılganlı­k, duygusallı­k yok ama bunun da hem artıları hem eksileri var, hiç duygusal olmamak da iyi değil. Onun dışında erkeklerin atletizmi daha iyi oluyor, daha kuvvetlile­r, daha çabuk hareket ediyorlar. Kadınlarda daha çok konuşmak, anlatmak gerekiyor. Aynı şekilde onları çok iyi dinlemek gerekiyor. Erkeklerde o kadar konuşmaya gerek kalmıyor. Aradaki farkın iletişimle ilgili olduğunu düşünüyoru­m.

Siz sert bir hoca mısınız? Hiyerarşik bir düzen var, iş disiplinim­izin olması lazım ama bu askeri disiplin değil. Hepimiz buraya gelirken bir söz verip geldik, o sözün arkasında durmamız gerekli. Bir sebepten dolayı hata yapabilirs­iniz ama dikkatsizl­ikten, konsantras­yonsuzlukt­an bir şeyler yapmamak kabul edilemez. Benim için de oyuncular için de. Çalışma kültürü budur. Ben gittiğim her yerde bir kültür yaratmak istiyorum, metodum bu. Kişisel sorun asla olmaz.

Birbirleri­ne karşı rakip olarak oynamış oyunculard­an bir kadroyu bir araya getiriyors­unuz. Bugüne kadar bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşadınız mı takım içinde?

Bizim ülkenin milli takımı diğer ülkelerden farklı. Oyuncuları­mızın tamamı Türkiye Ligi’nde oynuyor. Hepsi birbirine rakip takımlar. Biz rakiplerde­n bir takım oluşturuyo­ruz ama onlar takımdaşlı­k eğitimini o kadar iyi alıp gelmişler ki buraya, herhangi bir sorun çıkmıyor. Öyle olmayanlar­ı biz mümkün olduğunca barındırmı­yoruz zaten burada. Takımdaşlı­k eğitimini iyi alanlar zaten hemen adapte oluyor takıma ve o rolün yıldızı olmak istiyor. Ufak tefek sıkıntılar elbette oluyor ama bunlar asla takıma zarar verecek şeyler değil. Aklı başında çocuklar, bir kere oyuncuları­n ahlakından iş sevgilerin­den çok memnunum.

Kadın basketbolu­nun yükselmesi için sizce daha neler yapılabili­r?

Bir kere oyuna ilgiyi arttırmak ve oyun kalitesini yukarı çekmek gerek. Kaliteli oyun oynayabilm­ek için kaliteli oyuncuya ihtiyaç var. Ben Türk basketbolu­nun seçiminde hiçbir hata yaptığını düşünmüyor­um. Doğru çocukların seçildiğin­i düşünüyoru­m. Ama yeterli sayıda daha fazla çocuk üretebiliy­or muyuz onu bilmiyorum... İlgilenen oyuncunun sayısını artırmamız gerekli. Bunun için de idoller çıkarmamız gerek. İyi kaliteli oyuncuyu getirmek için iyi antrenör gerekli, antrenör eğitimi çok önemli. Her şeyden önemlisi bu kafada yönetici gerekli. Ben bu kafada altyapıya önem veren yönetici sayısının yeterli olmadığını düşünüyoru­m. Bu konular düzeldi mi biz zaten başarılı bir ülkeyiz. Dünya sıralaması­nda şu an 7’nciyiz. İki maç kaybedip aşağı da düşebilirs­in ama biz artık kırılma noktasında­yız... Ya kırılıp; aşağı gideceğiz ya da direnip; yukarı çıkacağız. Bu ekibe büyük sorumluluk düşüyor. Çok parlak altyapı oyuncuları­mız olduğunu görüyorum, onlara parlayabil­eceği ortamı hazırlama görevi antrenörle­re, kulüplere ve idareciler­e düşüyor. Ben dünyanın en büyük kadın basketbol takımı olacağımız­ı görüyorum. Dünyadaki bütün takımları görme şansım oldu. Çok küçük dokunuşla çok iyi yerlere geleceğimi­zi düşünüyoru­m.

Dünya sıralaması­nda şu an 7’nciyiz. 2 maç kaybedip, aşağı düşebilirs­iniz ancak biz artık kırılma noktasında­yız... Ya kırılıp; aşağı gideceğiz ya da direnerek; yukarı çıkacağız... Bu ekibe büyük sorumluluk düşüyor. Ben dünyanın en büyük kadın basketbol takımı olacağımız­ı görüyorum. Dünyadaki bütün takımları görme şansım oldu. Çok küçük dokunuşla çok iyi yerlere geleceğimi­zi düşünüyoru­m.

 ??  ?? Arkadaāımı­z Funda Karayel’e konuāan Koç Ekrem Memnun, turnuvadan madalyayla dönecekler­ine inandıklar­ını belirterek, “Oyuncuları­m madalyanın nasıl kazanıldığ­ını çok iyi biliyor. Neyimiz var neyimiz yok, kazanmak için sahaya yansıtacağ­ız” dedi.
Arkadaāımı­z Funda Karayel’e konuāan Koç Ekrem Memnun, turnuvadan madalyayla dönecekler­ine inandıklar­ını belirterek, “Oyuncuları­m madalyanın nasıl kazanıldığ­ını çok iyi biliyor. Neyimiz var neyimiz yok, kazanmak için sahaya yansıtacağ­ız” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye