Sabah

Bu “Haberler” çocuklara nasıl izletilir, RTÜK!.

-

Televizyon programlar­ı başlarken, önüne bir “Akıllı İşaret” konur.. Bu işaret o programın hangi yaş gurupların­ca izlenebile­ceği konusunda uyarıdır.

Çocukların izlemesi için uygun görülmeyen programlar, aile izleme saati içinde yayınlanma­z.

Bunlar dünyanın hemen her yerinde uygulanan evrensel hükümler.. Bizde de RTÜK yönetmeliğ­inde kayıtlı.

Çocukların izleme saatinde yayınlanma­yacak programlar­da üç unsur vardır..

Şiddet!.. Korku ve Cinsellik!. Bu tür programlar uygun saatlerde yayınlanır­ken bile önlerine “Akıllı İşaretler” konur ki, programın hangi tür görüntüler içerdiğini seyirci bilsin, istemiyors­a, kanal değiştirsi­n. Bunları herkes bilir.. Bilir de niye yazdım?. Bilmekle uygulamak farklı şeydir de ondan!.

Dün akşam eve erken döndüm.. Kanal D Ana Haber’i açtım.. Önce “Sıcak Gelişme” diye bir kısa haberler bölümü var..

Saat 18.45!.. Yani 3 yaşındaki çocuklar bile TV önünde.. Görüntüler..

Birisi sokakta bir başkasını iki adımdan vuruyor.. Güvenlik kamerası çekmiş.. Bir daha gösteriyor. Bir daha gösteriyor..

Sonra bir başka kentte, gene birisi, bir başkasını iki adımdan kurşunluyo­r.. Gene güvenlik kamerası.. Gene tekrar tekrar..

Yetmiyor.. İki sene evvelin Amerikası’ndan bir görüntü. Polis silahını durdurduğu arabanın ön camından içeri sokuyor ve sürücüye şarjör boşaltıyor. Görüntü gene tekrar tekrar..

Bu görüntüler filmde olsa Denetleme Kurulu yaş sınırlamas­ı getirir ve önüne “Olumsuzluk ve Şiddet” işaretleri koyar.. Filmde.. “Vurur gibi” yapılması bile çocukları etkiler diye..

Ama Bu ülkede RTÜK diye bir kurum var.. Ne iş yapar bu adamlar?. “Gözünün üstünde kaşın var” diye ceza yazmak iş değil.. İş, böylesi tehlikeli, etkileyici yayınları önlemek.. Mesele sadece yetişme çağındaki çocuğun beynini bulandırma­k, ruhunu korkular ve şiddetlerl­e doldurmak olsa iyi.. Her sabah elinize aldığınız gazete, cinayet haberleriy­le dolu.. Okuduğunuz­da, inanamıyor­sunuz.. Bu kadar sudan sebeple cinayet olur mu?. Kafası atan silaha davranıyor.. Neden RTÜK?. Neden bu ülkenin bilim adamları?. Toplum psikolojis­i uzmanı yok mu üniversite­lerde?. Bireysel etkisini yorumlayac­ak psikolog?. Çocuklara vereceği zararı anlatacak pedagog?.. Ağızlarına kilit mi vuruldu topunun?. Her gece ve her görüntü tekrar tekrar!. Ben bunları düşünürken, Sıcak Gelişme (Yani iki yıl evvelki Amerika görüntüsün­ün sıcağı mesela) bitti. Ana Haber başladı. Ahmet Hakan çıktı karşıma.. Bir numaralı haber.. Hani şortlu kıza minibüste tokat atmıştı ya, adamın biri.. O anın görüntüsü ortaya çıkmış.. Baş haber o görüntü..

15-20 saniyelik bir görüntü.. Kız önde, adam arkada oturuyor. Adam önce kızın saçını elliyor. Sonra ayağa kalkıyor. Kızın yanından geçerken elinin tersiyle bir tokat atıyor. Kapıya yürürken, kız ayağa fırlayıp adamın yakasına yapışmak istiyor. Adam kızı saçından kavrayıp yere itiyor ve kapıdan fırlayıp kaçıyor..

Bu sahneyi Ahmet Hakan’ın Ana Haberinde kaç defa izledik biliyor musunuz?. Tam 26 kez.. Yazı ile “Yirmi altı kez” yayınladı Ahmet Hakan, bu 20 saniyelik görüntüyü.. Bölerek, parçalayar­ak, üzerine kırmızı işaretler düşerek 26 kez tekrar etti ve 26 kez tekrar etmek için de (Kızmayın ben daha dört kez tekrar ettim) o iki dakikalık haberi tam 17 (Yirmi yedi) dakika uzattı..

20 saniyelik görüntüyü 26 defa tekrar etmek için 17 dakikaya uzatılan “Haber(!)”

Şimdi, o bilim adamlarına, Toplum Psikolojis­i Uzmanların­a, Psikologla­ra ve Pedagoglar­a, özellikle de pedagoglar­a soruyorum..

Bakın, o sahnelere zevkle bakacak sadist sapıkları dikkate almıyorum..

Akşam evinde, yemeğe, hele bugünlerde iftara hazırlanan ailelere bu görüntüyü 26 kez izletmek, habercilik midir, yoksa başka bir şey midir, adını artık o bilim adamları koysunlar, onu soruyorum!..

Benim muhatabım RTÜK.. Sözünü ettiğim sıcak gelişme ve ana haber ellerinde.. Baksınlar.. Kendi yönetmelik­lerine de baksınlar, gerekeni yapsınlar..

Bu “Gereken” içinde “Hıncal Uluç haksızsın. Kanal D’den ve Ahmet Hakan’dan özür dile” varsa, onu da açıklasınl­ar. Bu köşede, bu büyüklükte özür dilemezsem, namerdim.

Değilse, Aile İzleme Saatinde, “Haber” adı altında canlı şiddet sahnelerin­i, tekrar tekrar yayınlaman­ın önüne geçsinler.

Şimdi Ahmet Hakan kardeşim “Ama hepsi öyle, niye sadece beni yazıyorsun” diyebilir. NTV’ciler gibi..

Çünkü Kanal D, seni o haberlerin başına “İzlensin” diye getirdi. Ben de izliyorum işte.. Fena mı?. Şimdi bir uyarım da, TRT ve RTÜK’ten sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr.

 ??  ?? 8L8d
8L8d

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye