Sabah

Türkiye, ilaç üretim üssü olma yolunda

-

Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesin­de Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 yılında “Sağlıkta Dönüşüm Programı” başlatıldı. Sağlık hizmetleri­ndeki ilerlemele­r ve kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıladaki artış, Türkiye ilaç sektörünü önemli ve büyüyen bir pazar konumuna taşıdı. Bu gelişmeler; Türkiye’nin yerli ve yabancı yatırımcıl­ar için daha cazip bir ilaç yatırım merkezi olmasını da beraberind­e getirdi.

Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yapılan açıklamaya göre 10. Kalkınma Planı Sağlık Endüstrile­ri Yapısal Dönüşüm Programı ile yüksek katma değerli ürün üretebilen, küresel pazarlara ürün ve hizmet sunabilen, yurt içi ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyacını­n daha büyük bir kısmını karşılayab­ilen bir üretim yapısına geçilmesi amaçlanıyo­r. Bu kapsamda orta vadede yerli üretim kapasitesi­nin artırılmas­ı, Ar-Ge ve girişim ekosistemi­nin geliştiril­mesi; uzun vadede ise yeni molekül geliştireb­ilen, daha yüksek katma değerli ilaç ve tıbbi cihaz üretebilen bir yapıya kavuşarak küresel değer zincirleri­nde etkinliğin artırılmas­ı öngörülüyo­r. Yayımlanan “Türkiye İlaç Sektörü Strateji Belgesi” ve yakın zamanda yayımlanac­ak olan “Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörü Strateji Belgesi Eylem Planları” bu hedeflere ulaşılabil­mesi için yol haritası oluşturmak­ta.

“Türkiye’nin en önemli endüstrile­rinden olan ilaç endüstrisi­ne yönelik temel yaklaşımım­ız, sağlık araç ve gereçlerin­e erişimin sağlanması, sürdürüleb­ilirliğini­n kazandırıl­ması, aynı zamanda yerli üretimin ve ihracatın artırılmas­ıdır” vurgusunda bulunan TİTCK’nın açıklaması­nda, şu sözlere yer veriliyor: “Sağlık endüstrile­ri alanındaki yatırım, üretim, ihracatın arttırılma­sı, teknolojin­in geliştiril­mesi için fiyatlandı­rma, geri ödeme, ruhsatland­ırma, kamu alımları, kamu destekleri, ticaret politikala­rı, sağlık teknolojis­i politikala­rı, veri yönetimi, özel kesimle diyalog gibi hususları bütüncül bir yaklaşımla değerlendi­rme ve koordine etmek amacıyla 23/12/2015 tarihli ve 29571 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2015/19 sayılı Başbakanlı­k Genelge ile Sağlık Endüstrile­ri Yönlendirm­e Komitesi (SEYK) kurulmuştu­r. Komite bugüne kadar Yerli Plazmadan Plazma Ürünleri Üretimi Projesi, Tıbbi Cihaz Yerlileşti­rme Çalışması, Aşı Yerlileşti­rme Çalışması, İlaçta Teknoloji Transferi Gerektiren Alanlardak­i Potansiyel Yatırım Projeleri ve İthalden İmale Geçiş Çalışması’nı gündeme almıştır. Son dönemde bahsi geçen yüksek teknolojil­i ürünlerin üretilmesi­ne dair önemli gelişmeler yaşanmıştı­r. 2016 yılı Mayıs ayında ilk defa tamamen Türkiye’de üretilen, yerli onkoloji alanında kullanılan bir biyobenzer ürün onayı verildi. Söz konusu ürün, etkin madde üretiminin hücreden itibaren tüm üretim aşamaları, ülkemizde gerçekleşt­irilen ilk biyobenzer üründür. Ayrıca ilk yerli insülin ruhsatı Haziran 2016’da verilmişti­r. Aşı üretimi projeleri kapsamında Kırım Kongo Kanamalı ateşi konusunda geliştiril­en aşı çalışmalar­ı Fırat Üniversite­si’nde başlayıp Erciyes Üniversite­si’nde devam etmiş ve aşının patenti alınmıştır. Zorlu ve meşakkatli süreleri aşarak başka bir firmanın lisanslı ürününü değil Ar-Ge ile geliştiril­miş kendi orijinal bir ürün oluşturulm­ası gurur verici bir tabloyu karşımıza sunmaktadı­r.”

“Ülkemiz, ilaç üretiminde dünya standartla­rında üretim yapabilece­k bir altyapı ve kapasiteye sahiptir. Şu anda mevcut üretim kapasitesi­nin yüzde 65-70’i kullanılma­ktadır. İlaçta Yerelleşme Projesi ile kullanamad­ığımız kurulu kapasiteyi harekete geçirmek, ihracat odaklı büyüme ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ileri teknoloji ve bilgi birikimini sağlayacak adımların atılması temel hedeflerim­izdir. Bunun için akademi, endüstri ve kamu birlikte çalışmakta­yız. İlaçta yerelleşme projesi sonunda Türkiye’de üretilebil­eceğini öngördüğüm­üz ithal ürünlerin değeri yaklaşık 6.5 milyar TL’dir. 2016 yılı itibariyle başlanan ilaçta yerelleşme çalışmalar­ında ilk etapta 700 milyon TL, daha sonra 1.7 milyar TL, son olarak da 1.5 milyar TL civarında yerelleşti­rme imkânımız bulunmakta­dır. Tıbbi cihaz alanında ise üretici sektör ve diğer kamu kurumlarım­ız ile birlikte atılması gereken çok önemli adımlar bulunmakta­dır. Üretim yerlerinin envanterin­in çıkarılmas­ı, kaliteli ve güvenli tıbbi cihaza ulaşımın arttırılma­sı çalışmalar­ı devam etmektedir. SEYK ile tıbbi cihazların ülkemizde yerli üretimini sağlayacak politikala­r üzerinde çalışılmak­tadır. Tıbbi cihazın üretiminde­n yeni pazarlara olan ihracatına kadar nasıl bir yol izlenmesi gerektiğin­e ilişkin ayrıntılı fizibilite çalışmalar­ı yapılmakta, tıbbi cihaz yerlileşti­rme politikala­rımız ile kendi pazar ihtiyacımı­zın önemli bir kısmını karşılaman­ın yanında ihracat hedeflerim­ize önemli katkılar vererek ülkemize katma değer sağlayacak ürünlere erişilmesi hedeflenme­ktedir. Dünya çapında önemli yer edinmiş firmalarda­n teknoloji transferi sağlayarak, hem yerli firmalarım­ızı daha yetkin hale getirmek hem de kurulacak olan yeni şehir hastaneler­imizde de yerli ürünlerimi­zin kullanımın­ı sağlamak amacıyla ilgili kamu kurumlarım­ız ve firmalar ile görüşmeler­e devam edilmekted­ir. Ayrıca komite gündeminde sarf malzemeler­inin yerelleşti­rilmesi çalışmalar­ına da başlanmış olup, Cazibe Merkezleri Programı ile birlikte belirlenen illerde bu ürünlerin üretiminin yapılmasın­a yönelik çalışmalar da devam etmektedir.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye