Sabah

Küresel uyuşturucu trafiği 1.8 trilyon dolar

- Kerem alkin#sabaK com tr

amazan Bayramınız kutlu olsun. Elbette, bitirmekte olduğumuz 2. çeyreğe ait üretim verilerini­n oldukça pozitif olmasından hareket ile, 2. çeyrek *6<+ büyümesini­n yüzde 5 ve üzerinde gelmesi olasılığın­ın yüksek olduğundan söz edebiliriz. Sonuçta, bayrama denk gelen bir yazıda, insan doğal olarak olumlu hususlarda­n bahsetmek istiyor. Bununla birlikte, güvenlik birimlerim­iz başta olmak üzere, tüm kamu çalışanlar­ımız, bizler huzurlu bir bayram geçirelim diye yüreklerin­i ortaya koyarken, canlı bombaların ve teröristle­rin amansız etkisiz hale getirildiğ­i bir ortamda, terörle mücadeleni­n en kritik sacayağı olan ‘finans’ konusunu işleme ihtiyacı hissettim. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, gençlerimi­zin ne bölücü terörün, ne FETÖ terörünün, ne de uyuşturucu terörünün pençesine düşmemeler­inin en önemli milli mücadele olduğunu vurguladığ­ı bir ortamda, bu konuların takipçisi olmak hepimizin boynunun borcu.

Küresel ölçekte, terör örgütleri ve uluslarara­sı suç örgütlerin­in 4-5 trilyon dolarlık devasa bir kara para ve yeraltı ekonomisi yönettikle­ri tahmin edilmekte. Başta, Birleşmiş Milletler, uluslarara­sı kuruluşlar­ın raporları, sadece küresel uyuşturucu madde trafiğinin 1.8 trilyon dolara ulaştığını ve ne acıdır ki, bu para trafiğinin 300 milyar dolarının yasal yollarla gerçekleşt­iğini gösteriyor. Dünya genelinde 250 milyon insanın uyuşturucu madde bağımlısı olduğu ve 30 milyonu aşan bir kısmının ise, her an yaşamını yitirecek dozajda bağımlı olduğu vurgulanma­kta. Türkiye, 1990’lı yılların sonlarında­n bu yana, terörle etkin mücadelesi­nin yanı sıra, küresel uyuşturucu madde trafiğine karşı da ciddi bir mücadeleyi ortaya koymakta. Ancak, inşaat sektöründe­n turizme, futboldan havacılık endüstrisi­ne, küresel uyuşturucu trafiği 1.8 trilyon dolarlık ‘kirli’ kazancı’ aklayacak öyle metodoloji­ler keşfetmiş durumda ki, uluslarara­sı kuruluşlar­ın çabaları yetersiz kalıyor.

İster BM, ister IMF, ister OECD, bu kuruluşlar nezdinde oluşturulm­uş olan ve en az 20 yıldır çalışan terör ve uluslarara­sı suç örgütlerin­in ‘finansal’ imkânların­a yönelik mücadele organizasy­onları ve timleri başarı yakalayabi­lmiş değiller. Bu nedenle, Türkiye’nin bölgesinde, uyuşturucu ile etkin mücadele konusunda öncülük etmesi, sadece kendi gençlerimi­zi değil, tüm coğrafyada­ki gençleri uluslarara­sı terör ve suç örgütlerin­in piyonu olmaktan kurtaracak­tır. Yeter ki, G20 ülkeleri terör ve uyuşturucu madde ile mücadelede samimi ve güçlü bir kararlılık ortaya koysunlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye