Sabah

MTA Oruç Reis SEFERE HAZIR

- KAMERA PERSONEL

metre enizlerdek­i arama faaliyetle­rini hızlandıra­n Türkiye’nin ikinci araştırma gemisi de göreve hazır hale getirildi. Akdeniz’de sismik araştırmal­ar yapan Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin ardından sismik araştırma yapacak ikinci gemi MTA Oruç Reis gemisinin gerekli tüm testleri tamamlandı. Türkiye’nin uluslarara­sı standartla­rdaki milli sismik gemisi MTA Oruç Reis, gerekli testlerini­n tamamlanma­sının ardından göreve hazır hale getirildi. Tuzla’da bir tersanede inşa edilen ve yerlilik oranı yüzde 90’ı aşan gemi, 400 milyon liraya mal oldu.

metre Yıl

DBoyu 86, genişliği 22 metre olan gemi, yakıt ve su depolarıyl­a erzak depoları tam dolu şekilde göreve çıktığında 35 gün boyunca denizde kalabiliyo­r. Ekonomik ömrü 30 yıl olan gemide, 28’i araştırmac­ı, 27’si gemi adamı olmak üzere 55 personel görev yapıyor. Gemide değişik açılarda aktif 35 kamera bulunuyor. Açık denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik arama yapabilece­k kapasitede sevk ve manevra sistemleri­ne sahip olan MTA Oruç Reis gemisiyle petrol ve doğalgaz araması yapılacak. Bunun yanı sıra geminin sağladığı verilerle, karada, deniz altındaki devamlılık­ların izlenmesi kapsamında kıta sahanlığı gibi stratejik öneme sahip bilimsel araştırmal­arın yapılması amaçlanıyo­r. Milyon TL

MTA Oruç Reis gemisi ile deniz tabanından itibaren 15 bin metre derinlikte­ki jeolojik yapıların görüntülen­mesi, uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) ile de bin 500 metre derinliğin­deki deniz tabanının izlenmesi, deniz suyundan ve tabanından numune alınarak ölçüm ve analizleri­n anında yapılabilm­esi mümkün olacak. Geminin sağladığı bu imkânlarla, deprem, tsunami araştırmal­arı, liman, platform gibi deniz yapılarıyl­a deniz altı kablo ve boru hatları yer seçimi, periyodik kontroller ve deniz kirliliği araştırmal­arının da gerçekleşt­irilmesi hedefleniy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye