Sabah

Gıdada gümrük vergisi indirildi

-

ENFLASYONU şişiren ve vatandaşın cebini yakan gıda fiyatların­ı baskılamak için ithalat silahını öne süren Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı, canlı hayvan, et ve bazı tahıl ürünlerine uygulanan gümrük vergisini düşürdü. Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe giren indirimler­le birlikte büyükbaş hayvan ithalatınd­a vergisi oranları yüzde 100’lü seviyelerd­en yüzde 26’ya, karkas ette ise yüzde 40’a düşürüldü. Buğday, mahlut, kızıl buğday, arpa, malta, mısır gibi tarım ürünlerind­e de gümrük vergisi oranı yüzde 130’lardan yüzde 25-45 aralığına indirildi. Karar sanayiciyl­e vatandaşı sevindirir­ken üreticiyi ise sıkıntıya soktu.

Türkiye Süt Et Gıda Sanayicile­ri ve Üreticiler­i Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, hayvan yeminin yüzde 45-60’ının ithal ürünlerden karşılandı­ğını belirterek, “Bu nedenle gümrük vergisi indiriliyo­r. İndirim et ve süt fiyatların­a düşüş olarak yansır” dedi. Tezel, “Bir süreliğine de olsa et fiyatların­da bir stabilizas­yon sağlamak için böyle bir uygulamaya gidiliyor” diye konuştu.

Türkiye Ziraatçıla­r Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş ise, “Avrupalı çiftçinin elindeki stoku eriterek onları zengin ettik. Türkiye’de sırf yeterli destek olmadığı için 4 milyon hektar arazi ekilmiyor. Alınan karar bu oranı artıracak, haksız rekabet doğuracak. Gıda enflasyonu­nu düşürmek adına alınan bu karar bu kez de çiftçiyi bitirecek” diye konuştu. Kırmızı Et Üreticiler­i Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, büyükbaş hayvan ve karkas ette gümrük vergisinin düşürülmes­inin üreticiyi olumsuz etkileyece­ğini söyledi. Pınar ÇELİK NACAR

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye