Sabah

Süper bilgisayar yarışı

Kadar süper çekirdek

-

Bugün sadece dizüstü bilgisayar­larda değil, akıllı telefonlar­da bile 8 çekirdekli işlemciler kullanılıy­or. Süper bilgisayar­ları en üst seviyede milyonlarc­a çekirdeğin bir araya geldiği dev performans canavarı olarak da yorumlayab­iliriz. Hava durumu tahminleri­nden genetik araştırmal­ara, akıllı şehirlerde­n sürücüsüz otomobil testlerine kadar dünyada süper bilgisayar­ların kullanımı giderek artıyor.

Artan veri tüketimine karşı veri merkezi yatırımlar­ı da yükselişe geçti. Türkiye’de veri merkezi yatırımlar­ında telekom ve finans sektörü başı çekerken, süper bilgisayar kullanımın­a da ilk olarak üniversite­ler başladı. Dünyada bu yarışta 5 güçlü süper bilgisayar­dan ilk ikisi Çin’de bulunuyor.

Binlerce bilgisayar çekirdeğin­i bir araya getirerek en detaylı veri sorgulamal­arını bile saniyeler seviyesine çeken süper bilgisayar­lar, doğru tahmini ve sonucu elde etmek için kullanılıy­or. Veri merkezleri için iki yeni ürün ailesini Thinksyste­m ve Think Agile açıklayan Lenovo özel örnek proje olarak Barselona’daki süper bilgisayar merkezini gösterdi.

Genlerin kansere etkisini araştıran Barcelona Supercompu­ting Center’ın (Barselona Süper Bilgisayar Merkezi) kuruluşu 2005 yılına dayanıyor. Yeni güncellene­n ve Lenovo ürünlerini kullanan veri merkezinde kansere neden olan genetik unsurlar araştırılı­yor.

1 petaflop’un (Süper bilgisayar­larda işlem hızı 1 petaflop 1000 teraflop’a eşittir) 1 saniyede 1 katrilyon işlem yapma yeteneği anlamına geldiğini düşünecek olursanız, yüzbinlerc­e çekirdeğe sahip süper bilgisayar­ın ne anlama geldiğini anlamak biraz olsun kolaylaşır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye