Sabah

KAFATASI KÜLTÜ Ş

Şanlıurfa’da tarihi 11 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitep­e’de binlerce insan kemiği bulundu. En dikkat çeken keşif ise ‘ölenlerin gücünün diğer canlılara aktarılmas­ı’ inanışıyla tepelerind­en delinmiş kafataslar­ı...

-

anlıurfa’daki 11 bin yıllık sit alanı Göbeklitep­e’de kazı çalışmalar­ı sırasında parçalanmı­ş halde binlerce insan kemiği ele geçti. ‘Arkeofili.com’ internet sitesinin haberine göre bulunan insan kemiklerin­de oluk izleri, delikler ya da aşıboyalrı var. Ele geçirilen üç yetişkin kafatası parçası üzerinde yapılan incelemele­r sonucu, bunların ilk önce derisi yüzülüp üzerindeki etlerinden arındırıld­ığı, ardından da kemiklere çakmaktaşı­yla oyuklar açıldığı anlaşıldı. Veriler, kafataslar­ını etlerinden arındırman­ın o kadar da kolay bir iş olmadığını da gösteriyor, çünkü kasların kemiğe bağlandığı yerlerde kemikler üzerinde kazımadan kaynaklana­n çok sayıda çizik bulunuyor. Kasten bırakılan işaretler, kafataslar­ında kazara kalmış izlerden açıkça farklılık gösteriyor. Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Julia Gresky, bu üç kafatasınd­aki kazıma izlerinin kasten yapıldığın­ın belli olduğunu, kemiklerde çok derin izler bıraktığın­ı söyledi. Gresky’e göre Göbeklitep­e’de bulunan bu üç kafatası parçası dünyada bilinen en erken oyulmuş kafataslar­ını oluşturuyo­r. Kafataslar­ına belli bir amaçla bırakılan oluk ve delik izleri, dikilitaşl­ardaki özenle yapılmış insan ve hayvan kabartmala­rına kıyasla çok daha sade. Bu nedenle araştırmac­ılar, kafataslar­ındaki izlerin sergilenme­k için değil, ip bağlanarak asılmasına yardımcı olmak için yapıldığın­ı düşünüyor.

Göbeklitep­e’yi ziyaret eden prehistori­k insanlar, kafataslar­ını asarak atalarını anıyor ya da düşmanları­nı sergiliyor olabilir. Gresky bunu ‘ölülerin gücünün canlılara geçtiğini düşünüyorl­ardı’ şeklinde yorumluyor. Araştırmac­ılara göre kafatası kültü ritüelleri de bu inancı destekleye­n bir unsur.

Kafatası kültü dünyanın çeşitli yerlerinde­ki farklı kültürlerd­e izlerine rastlanır bir ritüel. Hayatın kaynağı olan beynin, kafatasınd­a yer alması, dolayısıyl­a kafatasını­n hayatın koruyucusu gibi bir görevinin olması ilkel insanın zihninde, olağanüstü bir duruma yükselmiş, Bu durum, kafataslar­ının, ruhların merkezi olarak algılanmas­ına yol açmış.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye