Sabah

Ruslar’dan muhteşem dönüş

- Betül ALAKENT

015’te Rusya’nın yaşadığı ekonomik kriz, ardından da Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi nedeniyle son iki yıldır kayıp veren Rus pazarı 2017’ye muhteşem bir dönüş yaptı. İki ülke liderinin sağduyulu adımlarıyl­a gelişen ilişkiler ve toparlanan Rusya ekonomisi, Rus turist sayısında adeta patlama yarattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dün açıklanan verilere göre Rusya’dan gelen turist sayısı mayıs ayında bir önceki yıla oranla yüzde bin 383 yani yaklaşık 15 kat artarak 608 bin 472’ye ulaştı.

Bu yılın mayıs ayında, 2015 yılının aynı dönemindek­i Rus turist sayısının da yüzde 21 üstüne çıkıldı. Bu yılın ilk 5 ayında da Rus turist sayısı 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 571 artarak 928 bin 376’ya yükselerek, 2015’in ilk 5 ayındaki 801 binlik Rus turist sayısı da geçildi.

Rusya’dan yoğun bir talep olduğunu belirten turizmcile­r, bunu karşılayac­ak uçak bulmakta sıkıntı çekildiğin­i aktardı. Uçak krizinin çözülmesi halinde 2014 rakamların­ın da aşılacağı vurgulanıy­or.

Türkiye Otelciler Federasyon­u (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, 2017’de Türkiye’nin en iyi pazarları arasında Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Ukrayna’nın olduğunu belirterek, “Rusya’dan beklentile­rimizin üzerinde bir talep var. Bu yıl 2015 rakamların­ı aşacağını düşünüyoru­z. Hatta bu tempoda devam ederse Rus turistte rekor kırdığımız 2014 rakamların­ın da yakalanaca­ğını düşünüyoru­z” dedi. Rusya’dan 2014 Mayıs’ta 694 bin 886, yıl genelinde ise 4 milyon 479 bin 49 kişi gelmişti.

Rusya’nın en büyük tur operatörle­rinden biri olan Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar da Rusya’dan yoğun bir talep olduğunu, buna uçak yetiştirem­ediklerini kaydetti. Koçkar, “Uçak sorununu aşarsak Rusya’dan gelen turist sayısında tüm zamanların rekorunu kırabiliri­z” diye konuştu. Bu yıl Ukrayna’dan da büyük talep olduğunun altını çizen Koçkar, pazarda yüzde 40 büyüdükler­ini aktardı. TÜRKİYE Otelciler Federasyon­u (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Ramazan Bayramı süresince sadece kıyı bölgeleri değil, Türkiye’nin her tarafındak­i tatil amaçlı seyahat trafiğinin turizmcile­rin beklentile­rini karşıladığ­ını söyledi. Tesislerin büyük bölümünün yüzde 100’lere yaklaşan doluluklar­a eriştiğine dikkati çeken Ayık, tatil yapılabile­cek her noktada hareketlil­ik yaşandığın­ı vurguladı.

Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ili Muğla’daki turistik tesislerde Ramazan Bayramı tatilinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı. Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla ve turistik ilçelerde tüm konaklama tesislerin dolduğunu söyledi.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da Bodrum’un hareketli bir bayram tatili geçirdiğin­i belirterek, “İlçeye üç günde 250 binden fazla araç girdi. Bunu da araç başına 4 kişi hesaplarsa­k bir milyona yakın insan eder” dedi. Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala da otellerdek­i doluluğun yüzde 100 seviyesind­e olduğunu söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye