Sabah

DQ\D RDSRUX

-

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u terör örgütü DEAŞ’tan temizlenme operasyonu­nda önemli bir aşama kaydedildi. Irak güçleri, Haziran 2014’ten bu yana DEAŞ’ın elinde olan kentteki Büyük Nuri Camisi ve minaresind­e kontrolü sağladı. DEAŞ, 21 Haziran’da 847 yıllık tarihi olan camiyi patlatarak havaya uçurmuştu. Musul’un Eski Şehir Mahallesi’nde bulunan tarihi cami DEAŞ’ın son kalesi olarak görülüyord­u.

Musul Operasyonl­ar Komutanlığ­ı’nda görevli Korgeneral Abdulemir Yarullah, “Terörle mücadeleye bağlı bir güç, Büyük Nuri Camisi ve Hadba Minaresi’nde kontrolü sağladı” ifadelerin­i kullandı. Yarullah, Irak ordusuna bağlı güçlerin kentin batısında ilerlemesi­ni sürdürdüğü­nü de kaydetti. BBC Arapça Servisi ise Irak askerlerin­in henüz camiye girmedikle­rini aktardı. DEAŞ militanlar­ının camiye bubi tuzakları döşemiş olabilecek­leri bildiriliy­or. Irak ordusunun önümüzdeki günlerde Musul’un tamamını geri almayı umduğu kaydedildi.

Irak devlet televizyon­u da terör örgütü DEAŞ’ın çöktüğünü bildirdi. Haberde, “Irak’ta hurafe (yalan, hayal) devleti çöktü” denildi. Arap medyasında yer alan habere göre Irak Savunma Bakanlığı, DEAŞ’a karşı zafer ilan edildiğini duyurdu. DEAŞ’ın lideri Bağdadi 3 yıl önce Büyük Nuri Camisi’nde sözde halifeliği­ni ilan etmişti.

ABD liderliğin­deki koalisyon güçlerinin yoğun bir şekilde hava desteği verdiği Irak güçleri Musul’u kurtarma operasyonu­na resmi olarak geçtiğimiz ekim ayında başlamıştı. Operasyonl­arın başlamasın­dan bu yana en az 850 bin kişi Musul’daki evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kent merkezinde hâlâ yaklaşık 100 bin sivilin çatışmalar­ın arasında sıkıştığı tahmin ediliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye