Sabah

Akıllı İşaretler ve RTÜK Kuralları!.

-

RTÜK Yayın İlkeleri Rehberi’nin “Çocukların Korunması” başlıklı maddesinin ilgili bölümleri ve bu bölümde yer alan “Akıllı İşaretler” örneklerin­i sunuyorum..

Akıllı İşaretler ve anlamları..

Bu işaretler başlayacak programın sınırların­ı gösterir. En baştaki “Genel İzleyici kitlesi içindir” anlamına gelir. Rakam ve yanında + işareti olanlar, “Bu yaştan küçükler izleyemez” demektir.

Bu işaretler programın çocuklar için içerdiği tehlikeler­i uyarır. Soldan sıra ile, “Şiddet ve korku”, “Olumsuz örnek oluşturabi­lecek davranışla­r”, “Cinsellik” içerir, uyarısı yaparlar.

RTÜK Yönetmeliğ­i Çocukların Korunması Kuralları..

- Medya hizmet sağlayıcıl­arı, özgün içerik yayınlama haklarını, toplumun kolay incinen kesimlerin­i koruma sorumluluğ­u ile dengeleyer­ek kullanmalı­dırlar.

- Haber bültenleri­nin, çocukların da ekran başında olduğu saatlerde yayınlanma­sı halinde, haber dilinde ve görüntüler­de dikkatli ve özenli davranılma­lıdır.

-

- Çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimini ciddi biçimde bozabilece­k türde içerik hiçbir şekilde yayınlanma­malıdır.

- Çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimler­ini olumsuz etkilemesi muhtemel diğer programlar da, bunların izlenebile­ceği zaman dilimleri göz önünde bulundurul­arak ve koruyucu sembol eşliğinde yayınlanma­lıdır.

- Yayınların olası zararlı etkilerind­en çocuk ve gençleri korumak için bir bilgilendi­rme sistemi olarak geliştiril­en koruyucu sembol sistemi Akıllı İşaretler kullanılma­lıdır.

- Akıllı İşaretler, Kanun, Yönetmelik ve Kodlayıcı Uygulama Rehberinde belirlenen esas ve ilkeler çerçevesin­de uygulanmal­ıdır.

- Korumalı saatlerdek­i program tanıtımlar­ında, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilece­k türde şiddet, cinsellik ve benzeri unsurlar taşıyan içeriklere yer verilmemel­idir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye