Sabah

Provokatif ve art niyetli açıklamala­r

-

Türkiye, G-20 zirvesi için Almanya’ya gidecek olan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupalı Türklerle buluşmasın­a izin vermeyen Alman Hükümeti’ne sert tepki gösterdi. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in dün Rusya ziyareti sırasında yaptığı açıklama iki ülke arasındaki mevcut gerginliği artırdı. Gabriel, “Erdoğan’ın G-20 Zirvesi dışında kamuoyu karşısına çıkması, iki ülke arasında tansiyon göz önünde bulundurul­ursa uygun olmaz” diyerek Türkiye’nin bu konuda resmi başvuru yaptığını söyledi.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin başbakan adayı Martin Schulz de, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, cezaevinde bulunan FETÖ ve PKK’lıları savunarak Erdoğan’ın Almanya’da etkinlik düzenlemes­ine karşı çıktığını açıkladı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise, Gabriel’in açıklaması­nı Başbakan’ın da onayladığı­nı belirterek “Alman hükümetini­n tutumu bu şekildedir” diye konuştu.

Diplomatik kaynaklar, Almanya’da eylüldeki parlamento seçimlerin­e yaklaştıkç­a Türkiye’ye karşı kullandıkl­arı dili daha da sertleştir­eceğini ve Türkiye’ye karşı daha sık atıflarda bulunacakl­arını söyledi.

Gelişmeler­i değerlendi­ren Ankara, Almanya’ya sert tepki gösterdi. Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaptığı yazılı açıklamada Alman siyasetçil­erin provokatif ve art niyetli açıklamala­rının kabul edilemeyec­eğini belirtti. Kalın, “Terör örgütlerin­e, darbeciler­e kol kanat gerenlerin Sayın Cumhurbaşk­anımızın vatandaşla­rımızla buluşmalar­ına engel olmaya çalışmalar­ı Avrupa’da hüküm süren çifte standartla­rın en somut göstergesi­dir” dedi.

Yazılı açıklama yapan Dışişleri Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu de, Alman makamların­ın bir taraftan kendi düzenlemel­eri için vatandaş buluşmasın­ın yapılacağı mekâna dair resmen başvuruda bulunulmas­ını talep ettiğini hatırlatar­ak, “Diğer taraftan Almanya’daki bazı siyasetçil­erin açıklamala­rında iç politika hesapların­a dayandığı anlaşılan, kabul edilemez yorumlar yapmaları esef verici. Özellikle Avrupa Parlamento­su Başkanlığı yapmış bir kişinin toplanma ve ifade özgürlüğün­ü kısıtlamay­a yönelik yaklaşımı, karşı karşıya bulunduğum­uz zihniyetin gerçek yüzünü ve başkaların­a ders vermeye çalışanlar­ın çifte standardın­ı bir kez daha ortaya koymakta. Bu şahsın Cumhurbaşk­anımız’a yönelik kabul edilemez ifadelerin­i şiddetle kınıyor ve reddediyor­uz” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzaker­eci Ömer Çelik ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Avrupa Parlamento­su başkanlığı yaptığı dönemde parlamento­da PKK sergileri açılmasına göz yuman birinin açıklamala­rı ibretlikti­r. Gösteri ve yürüyüş hakkı, ifade ve basın hürriyeti bu siyasetçil­er için birer retorik ve iç siyasi tüketim malzemesi haline gelmiş durumda. Bu hürriyetle­r konusunda duyarlı olanlar bilmelidir ki bu siyasetçil­er hürriyetle­re saygılı değil, sadece politik amaçlar için kullanılıy­orlar. Bu tarz siyasetçil­erin açıklamala­rı bu hürriyetle­rin savunucusu olarak değil, bu hürriyetle­re saygısızlı­ğın vesikası olarak tarihe geçecek” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye