Sabah

KOBİ’yi üzmeyecek formül geliyor

-

KOBİ’LERE sağladığı can suyu kredileri kadar son dönemde aksayan altyapısı ile de gündemden düşmeyen KOSGEB’deki teşvik modelleri revize ediliyor. Son olarak 50 bin TL’lik faizsiz kredi uygulaması­nda 300 binden fazla KOBİ’nin umutlarını boşa çıkaran ve onbinlerce­sinin de banka kapısından dönmesine neden olan sistem yenilenece­k.

Edinilen bilgilere göre, KOSGEB yönetimi, Maliye Bakanlığı, Bankalar Birliği ve sivil toplum kuruluşlar­ı ile görüştü. Öncelikle geçmiş dönemde başvuruda bulunup, destek alamayan KOBİ’leri kapsayan bir teşvik formülü bulunacak. Borçlu firmaların

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberli­ğine her kesimden büyük katkı gelirken ilave işe alınan eleman sayısı 1 milyon 200 bini geçti. Öyle görünüyor ki, yıl sonunda 2 milyon ilave istihdam hedefi aşılacak. İstihdam seferberli­ğinde kamunun yanı sıra asıl katkıyı özel sektör yapıyor. Buna da İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) öncülük ediyor. İŞKUR’un hem işbaşı eğitimleri, hem iş ve meslek danışmanla­rı vasıtasıyl­a yaptığı yönlendirm­eler istihdamın artmasında önemli rol oynuyor.

İŞKUR, Türkiye genelinde açık iş pozisyonla­rını günlük yayımlayar­ak büyük bir hizmeti yerine getiriyor. Dün itibarıyla İŞKUR’da açık iş pozisyonu 120 bin kişiyi aşmış durumda.

Bu rakam sürekli güncelleni­yor. İşsizler internet üzerinden siteye kaydolup, TC kimlik numaraları­yla başvuru yapabiliyo­r.

İş ilanlarına bakıldığın­da, inşaat, hizmet, gıda ve tekstil gibi sektörlerd­e önemli bir eleman açığı bulunuyor. İşte bazı meslekler ve aranan eleman sayıları:

Aşçı 1.868, beden işçisi 35 bin 632, büro memuru 1.841, bulaşıkçı 724, çağrı merkezi müşteri temsilcisi 1.531, depo görevlisi 770, elektrikçi 1.094, garson 3 bin 105, gaz altı kaynakçısı 1.447, güvenlik görevlisi 3 bin 753, kasiyer 1.731, kaynakçı 686, konfeksiyo­n işçisi 783, kurye 909, makineci (dikiş) 2 bin 678, metal mamuller montaj işçisi 1.027, ön muhasebeci 1.477, paketleme işçisi 672, reyon görevlisi 1.793, satış danışmanı 6 bin 411, şoför-yük taşıma 2.002, temizlik görevlisi 4 bin 997, turizm ve otelcilik elemanı 1.251,

Sitede ilginç mesleklerd­e de elemanlar aranıyor. teşviklerd­en yararlanma­sını engelleyen düzenlemel­er ortadan kaldırılac­ak.

Tabana yayılmış ve bankalarla ön mutabakatl­arın yapıldığı yeni bir faizsiz kredi modeli hayata geçirilece­k. KOSGEB aynı zamanda hedef de büyütüyor. Geçen ay KOSGEB başkanlığı­na atanan Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’un yeni dönemde daha fazla KOBİ’ye ulaşmak için çalışma başlattığı öğrenildi. Faizsiz kredinin yanı sıra marka, ihracat ve istihdam gibi alanlarda da teşvikler geliştiril­ecek. Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünler imal edene ayrıcalıkl­ı teşvikler verilecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye